Горната камара на полския парламент прокара проектозакон, предвиждащ наказание за всеки, който твърди, че Полша има вина за извършения от нацистите Холокост по време на Втората световна война, съобщава "Ройтерс".

С инициативата Варшава пренебрегна критиките на Израел и САЩ.

Проектозаконът предизвика дипломатическо напрежение между Тел Авив и консервативното полско правителство след одобрението му в долната камара на парламента през миналата седмица.

Израел предупреди Полша за надигащ се антисемитизъм

Израел предупреди Полша за надигащ се антисемитизъм

Министерството на външните работи следи с тревога надигащите се антисемитски настроения

Премиерът на еврейската държава Бенямин Нетаняху предупреди, че внесените промени са опит за пренаписване на историята.

Вчера Държавният департамент на САЩ призова Полша да преразгледа законопроекта, изразявайки тревога относно посоката на отношенията между двете държави.

Израел смъмри Полша за новия закон за Холокоста

Израел смъмри Полша за новия закон за Холокоста

Нетаняху заклейми новото законодателство

Според предложеното законодателство всеки го грози 3 г. затвор, ако спомене фразата "полски лагери на смъртта", въпреки че научни изследвания за Втората световна война няма да попадат в тази категория.

От години Полша се бори срещу използването на фразата в някои западни медии, аргументирайки се, че така полската държава е възприемана като частично отговорна за лагерите, където са избити милиони хора от нацистите.

"Трябва да изпратим ясен сигнал на света, че няма да позволим да продължи обиждането на Полша", каза заместник-министърът на правосъдието на Полша Патрик Яки пред журналисти в парламента.

Затвор в Полша за фрази от рода на "полски лагери на смъртта"

Затвор в Полша за фрази от рода на "полски лагери на смъртта"

Подобни фрази обърквали младите хора

Сенатът гласува проектозакона в ранните часове на днешния ден и ще бъде изпратен на президента Анджей Дуда за подпис.

Местната новинарска агенция PAP съобщава, че 57 сенатори са гласували в полза на проектозакона, 23-ма са се обявили "против" и двама - "въздържал се".

Полското правителство обяви, че законодателството има за цел да спре обвиненията за нацистки престъпления към полския народ и държавата. 

Но според САЩ проектозаконът може да подкопае свободата на словото и академичния дебат.

В неделя израелското външно министерство привика полския шарже д'афер, за да изрази възражението си.

Междувременно израелски официални представители реагираха гневно на решението на Сената на Полша, пише "Таймс оф Израел". Един израелски депутат предложи да се прокара законодателство в отговор на действията на Варшава, а министър пък поиска да се отзове израелският посланик като форма на протест.

В Израел се предлага да се приеме законодателство, което ще гарантира правна защита за всеки, който е преследван според новия полски законопроект. Второто предложение е 5 г. затвор за всеки, който отрича Холокоста или смекчава ролята на нацистките колаборационисти, включително и на поляци.

Израел "категорично възразява" срещу одобрения от Сената на Полша проектозакон, обяви външното министерство на еврейската страна.

Говорител на ведомството написа в "Туитър", че Израел разглежда изключително критично всеки опит за оспорване на историческата истина и че нито един закон няма да промени фактите.