Долната камара на полския парламент прие закон, който предвижда затвор за използването на фрази от рода на "полски лагери на смъртта", имайки предвид лагерите на смъртта на нацистка Германия, които тя е управлявала в окупирана Полша по време на Втората световна война, съобщава "Асошиейтед прес".

Приетият днес закон е отговор на използваната в продължение на години от чуждестранни медии фраза "полски лагери на смъртта", за да описват Аушвиц и други нацистки лагери.

Мнозина поляци се опасяват, че подобен език кара някои хора, особено по-младите поколения, погрешно да заключават, че поляците са имали роля в управлението на лагерите.

Новото законодателството предвижда наказание лишаване от свобода до три години. Новият закон все още се нуждае от одобрение от полския сенат (горната камара на парламента) и от президента.

Критиците твърдят, че прилагането на такъв закон би било невъзможно извън Полша, а в страната ще действа като спирачка върху обсъждането на историята и ще навреди на свободата на словото.