Заместник-посланикът на Полша в Израел Пьотр Козловски е бил смъмрен в израелското външно министерство, ден след като е бил привикан, за да даде обяснения за новото законодателство на Полша за Холокоста, което забранява всякакво споменаване на "полската нация" като извършител на престъпления по време на Холокоста.

Козловски е бил извикан, защото в момента посланикът на Полша в Израел е извън страната.

Затвор в Полша за фрази от рода на "полски лагери на смъртта"

Затвор в Полша за фрази от рода на "полски лагери на смъртта"

Подобни фрази обърквали младите хора

Вчера премиерът на Израел Бенямин Нетаняху заклейми новото законодателство, като призова посланика на Израел във Варшава да се срещне с полския премиер във връзка със спорния закон.

"Законът е безпочвен. Категорично се противопоставям срещу него. Историята не може да бъде променена и е забранено да се отрича Холокостът. Разпоредих на израелското посолство в Полша да се срещне с полския министър-председател и да изрази моята твърда позиция срещу закона", изтъкна Нетаняху.

Президентът на еврейската държава Ройвен Ривлин също разкритикува полския закон, посочвайки, че "в Международния ден за възпоминанието на жертвите на Холокоста повече от всякога сме изправени пред задължението да помним избитите наши братя и сестри".

Полският премиер Матеуш Моравиецки отговори на критиките към новия полски закон, който забранява Полша да бъде свързвана с каквито и да е престъпления по време на Холокоста, като написа в "Туитър", че "Аушвиц-Биркенау не е полско име, а Arbeit Macht Frei не е полска фраза".

"Аушвиц е най-горчивият урок за това как злите идеологии могат да превърнат живота ни в ад. Евреи, поляци и всички жертви трябва да пазят паметта на всички избити от германските нацисти", настоя Моравиецки.