Държавният секретар на САЩ Майк Помпео обяви, че САЩ настояват за незабавно връщане на задържания в Русия американски гражданин и търсят обяснение защо е бил е арестуван, съобщават американските медии.

"Дадохме да се разбере на руснаците нашето очакване да научим повече за обвиненията, да разберем в какво е обвинен и ако задържането не е уместно, ще настояваме за незабавното му връщане", настоя Помпео. 

На 31 декември Федералната служба за сигурност (ФСБ) на Русия арестува Пол Уелан, обвинявайки го в шпионаж, като образува наказателно производство срещу него.

Заподозреният в шпионаж американец се оказа бивш морски пехотинец

Заподозреният в шпионаж американец се оказа бивш морски пехотинец

Бил поканен на сватба в Москва

Помпео добави, че Вашингтон се надява да получи консулски достъп до задържания американски гражданин през следващите няколко часа.

Според ФСБ срещу американския гражданин е образувано наказателно производство съгласно члена от руския Наказателен кодекс, в който се регламентира шпионажът. 

Руското външно министерство посочи в изявление, че американското посолство в Москва е било уведомено за задържането на техния гражданин в съответствие с дипломатическите правила.

Членът, според който е образувано наказателното производство, предвижда наказание лишаване от свобода за срок между 10 и 20 години.

Руската ФСБ закопча американец за шпионаж в Москва

Руската ФСБ закопча американец за шпионаж в Москва

Грози го затвор от 10 до 20 години

Семейството на Уелан посочи в отворено писмо вчера, че той е посетил Москва, за да присъства на сватбата на свой приятел. 48-годишен бивш морски пехотинец и ветеран от войната в Ирак, той е бил осъден за кражба през 2008 г. Неговият брат уточни, че Пол е посетил Русия няколко пъти в миналото от 2007 г. насам.