Специалният представител на САЩ за климата Джон Кери обяви, че мерките за справяне с климатичните промени трябва да бъдат значително засилени, а постигането на нетни нулеви световни въглеродни емисии до 2050 г. ще изисква радикална трансформация на икономиката.

"Провал на COP (климатичната конференция под егидата на ООН) в Глазгоу не е вариант", изтъкна Кери в онлайн събитие, организирано от бизнес форум, свързан с председателството на Италия на Г-20.

Новият американски президент от Демократическата партия Джо Байдън назначи бившия държавен секретар Кери за специален представител за климата още през ноември, знак, че поставя климатичните промени в центъра на своята външна политика, припомня "Ройтерс".

Кери заяви, че въглищата трябва да бъдат изоставени пет пъти по-бързо, отколкото е случаят в момента, докато възобновяемата енергия трябва да бъде увеличена шест пъти по-бързо, а въвеждането на електрически автомобили - 22 пъти.

"Трябва да се откажем от по-мръсните варианти много по-бързо... трябва да достигнем много по-бърз път на декарбонизация... това е осъществимо", настоя той.

Байдън, който положи клетва като президент вчера, обеща да постави САЩ на път към нулеви нетни емисии до 2050 г., като климатичните промени са един от основните му приоритети.

Байдън подписа 15 указа, върна САЩ в споразумението за климата

Байдън подписа 15 указа, върна САЩ в споразумението за климата

Задължително носене на маски във федералните институции...

Вчера той отново се ангажира да присъедини САЩ към Парижкото споразумение за климата от 2015 г., от което оттегли страната предшественикът му Доналд Тръмп, твърдейки, че то било твърде скъпо за американската икономика.

"(През) последните 4 години лидерът на страната ни избра да се оттегли от споразумението и да се въвлече в безразсъдно поведение по отношение на бъдещето на хората по целия свят", изтъкна Кери.