Джоузеф Байдън встъпи в длъжност като 46-и президент на САЩ, след като положи клетва. Той отправи към американците послание за единение, светлина и надежда, отговорност пред историята и пред идните поколения.

Той наследява от предшественика си Доналд Тръмп държава, разклатена от дълбоки политически разделения, икономика в лошо състояние и бушуваща епидемия от коронавирус, в която загинаха над 400 000 американци. Байдън обаче напомни, че Америка се е изправяла и пред други, не по-малко тежки моменти в историята си, и винаги е устоявала.    

С ръка върху Библия, която е реликва в семейството му повече от век, Байдън положи президентската клетва, ръководена от главния съдия на САЩ Джон Робъртс, обещавайки да "спазвам, защитавам и браня Конституцията на Съединените щати".

Тръмп оставил писмо на Байдън в Овалния кабинет

Тръмп оставил писмо на Байдън в Овалния кабинет

Тази традиция е още от управлението на Роналд Рейгън

Преди него клетва положи и новият вицепрезидент на САЩ Камала Харис. Това е исторически момент за страната, защото тя е първата жена, първата чернокожа жена и първата от азиатски произход, която встъпва в длъжност като вицепрезидент. 

Церемонията по встъпването в длъжност на Байдън се състоя на пред внушителната фасада на Капитолия, на върха на редиците от стъпала, водещи към сградата.

Досегашният американски президент Доналд Тръмп не присъства на инаугурацията, превръщайки се в първия президент от 1869 г., който пропуска полагането на клетвата от своя наследник.

В речта си Байдън призова за единство, като определи встъпването си в длъжност за "победа за демокрацията".

"Чрез тежки изпитания през вековете Америка е тествана отново, Америка е изправена пред предизвикателство", отбеляза Байдън в началото на речта си.

"Днес празнуваме триумфа не на кандидат, а на кауза: каузата на демокрацията... В този час, приятели, демокрацията победи." - добави той.

Байдън незабавно връща САЩ в СЗО и Парижкото споразумение за климата

Байдън незабавно връща САЩ в СЗО и Парижкото споразумение за климата

Байдън ще се подпише под 17 заповеди и действия

"Политиката не трябва да бъде бушуващ пожар, който унищожава всичко по пътя си", настоя новият президент и изтъкна: "Трябва да прекратим тази негражданска война, която противопоставя червено (републиканци) срещу синьо (демократи), селско срещу градско, консервативно срещу либерално. Можем да направим това, ако отворим душите си, вместо да втвърдяваме сърцата си. Ако проявим малко толерантност и смирение. Всяко несъгласие не трябва да бъде причина за тотална война."

"Нека започнем отначало, всички ние. Нека започнем да се слушаме отново, да се чуем, да се видим, да покажем уважение един към друг", настоя още Байдън в своята встъпителна реч като президент.

"Ние трябва да отхвърлим културата, в която самите факти се манипулират и дори се изфабрикуват." - подчерта той.

Какво да очакваме от инаугурацията на Джо Байдън?

Какво да очакваме от инаугурацията на Джо Байдън?

Клетвата на Байдън е най-важната част от деня

46-ият президент посочи, че различията са част от същността на демокрацията, но "несъгласието не трябва да води до разединение".

"Ще бъда президент на всички американци. И ви обещавам, ще се боря толкова силно за онези, които не ме подкрепиха, колкото и за онези, които го сториха." - увери Байдън.

Новият президент заяви също, че ще "възстанови съюзи" с други страни и че ще "ангажира света отново".

"Ще бъдем силен и будещ доверие партньор за мир, напредък и сигурност", обеща Байдън.

В края на речта си той повтори клетвата си през американския народ да защитава Конституцията, демокрацията и Америка.

"Всичко, което правя, ще бъде в служене на всички вас - мислейки не за властта, а за възможностите. Не за личен интерес, а за обществено благо. И заедно ще напишем американска история за надеждата, не за страха, за единството, не за разделението. История за светлина, не за тъмнина. История за благоприличието и достойнството, любовта и изцелението, величието и добротата."

Той завърши с послание към американците за решителния историческия момент, в който се намира страната и за наследството, което днешна Америка ще остави на следващите поколения:

"Нека това да е историята, която ни води, историята, която вдъхновява и историите, които ще се разказват през вековете, които предстоят - че ние отговорихме на зова на историята. Срещнахме момента, демокрацията и надеждата, истината и справедливостта не умряха пред погледа ни, а тръгнаха към разцвет, че Америка защити свободата у дома и отново застана като пътеводна светлина за света. Това е, което дължим на нашите предци, един на друг и на идните поколения. Решителни и устремени към целта, ние пристъпваме към тези задачи на нашето време, опирайки се на вяра, основана на убеденост и отдаденост един на друг и на страната, която обичаме с цялото си сърце."

78-годишният Байдън стана най-възрастният президент на САЩ в историята на необичайно скромна церемония във Вашингтон, която беше до голяма степен лишена от обичайната си помпозност и обстоятелства както заради коронавируса, така и заради опасенията за сигурността след щурма на привържениците досегашния президент срещу сградата на Конгреса на САЩ (Капитолия) на 6 януари, вбесени от лъжовните му твърдения, че изборите са му били откраднати с фалшифициране на резултатите. 

Доналд Тръмп напусна Белия дом за последен път като президент

Доналд Тръмп напусна Белия дом за последен път като президент

Тръмп пожела успех и късмет на новата администрация

Тръмп, който никога не призна изборите на 3 ноември, не спомена Байдън по име в последната си реч като президент тази сутрин, когато изтъкна постиженията на администрацията си и обеща да се върне "под някаква форма". Той се качи за последно на Air Force One и се отправи към свърталището си в Мар-а-Лаго във Флорида.

Топ републиканци, включително вицепрезидентът Майк Пенс и лидерите на партията в Конгреса, присъстваха на инаугурацията на Байдън, заедно с бившите американски президенти Барак Обама, Джордж Буш и Бил Клинтън.

Церемонията по встъпването в длъжност се случи в силно охраняван район на Капитолия. Хиляди войници от Националната гвардия бяха разположени във Вашингтон след щурма, при който загинаха петима души и за кратко принуди законодателите да се крият. Вместо тълпа от привърженици, пространството около Капитолия беше покрито от близо 200 000 знамена и 56 светлинни стълба, чието предназначение е да представляват хората от американските щати и територии.

ЕС зове Байдън да оглави света срещу Covid-19

ЕС зове Байдън да оглави света срещу Covid-19

Остава да се разберат за Китай, а САЩ да "се върнат към споразумението за климата и ядрената сделка с Иран"