Днешната церемония по встъпването в длъжност на Джо Байдън като 46-ия президент на САЩ ще бъде нещо невиждано до момента в столицата Вашингтон, информира АП.

Клетвата на Байдън е най-важната част от деня. Съгласно конституцията новият президент се заклева с произнасяне на 35 думи. Повечето президенти произнасят 39 с допълване на "Бог да ми е на помощ" - традиция с неясен произход. Главният съдия на Върховния съд Джон Робъртс ще ръководи церемонията по полагането на клетва на Байдън, а вицепрезидентът Камала Харис ще се закълне пред съдия Соня Сотомайор. Церемонията ще започне в 11,00 часа местно време във Вашингтон (18,00 часа българско време). Байдън ще положи клетва час по-късно, а Харис малко преди него.

Байдън незабавно връща САЩ в СЗО и Парижкото споразумение за климата

Байдън незабавно връща САЩ в СЗО и Парижкото споразумение за климата

Байдън ще се подпише под 17 заповеди и действия

След това новият президент на САЩ ще изнесе традиционната реч, с която обикновено се задава тонът и политиките, които ще води новата администрация. Темата на Байдън е "Единна Америка", която е в ярък контраст с речта на Доналд Тръмп през 2017 г., по време на която говори за "американското клане".

ЕП кани Байдън на пленарна сесия в Страсбург

ЕП кани Байдън на пленарна сесия в Страсбург

Байдън вече е поканен в Брюксел от ръководителите на Европейския съвет и ЕК, както и от Столтенберг

Няма да има тълпи от хора заради пандемията от коронавирус. Тръмп започна мандата си като президент с прессекретаря Шон Спайсър и в началото спореха с медиите за броя на присъствалите хора на церемонията по встъпване в длъжност през 2017 г.

Около 200 000 щатски флагчета са поставени в парка "Национален мол" вместо хора, представлявайки тези, които не могат да присъстват.

Вицепрезидентът Майк Пенс и членове на Конгреса се очаква да присъстват. Пенс предпочита да бъде на клетвата на Байдън пред събитието по изпращането на Тръмп на церемония във военновъздушната база "Андрюс" в 08,00 часа местно време.

Горбачов обсъждал с Байдън ядрени оръжия, очаква продължение на "Нов СТАРТ"

Горбачов обсъждал с Байдън ядрени оръжия, очаква продължение на "Нов СТАРТ"

"Би било възможно да се договорим за определени правила на играта"

Бившите президенти Барак Обама, Джордж У.Буш и Бил Клинтън ще присъстват на встъпването в длъжност на Байдън. Те ще бъдат придружени от съпругите си Мишел Обама, Лаура Буш и Хилари Клинтън.

Ще се състои и традиционната церемония по инспектиране на войниците от новия главнокомадващ, но участниците ще спазват социална дистанция заради коронавируса. Няма да има традиционен конгресен обяд.

След това Байдън, Харис, бившите президенти и техните партньори ще участват в церемония по полагане на венец пред Паметника на незнайния войн в Национално гробище "Арлингтън".

Традиционният парад по булевард "Пенсилвания" в Белия дом е сведен само до възможност за снимки и няма да има присъстващи. Байдън ще бъде ескортиран от военните.

Демократическата партия и различни организации ще проведат виртуални балове и празненства. Актьорът Том Ханкс ще води 90-минутно телевизионно предаване, посветено на встъпването в длъжност на Байдън.

Във Вашингтон са наложени безпрецедентни мерки. Повече от 20 000 войници от Националната гвардия са мобилизирани за охрана на реда след щурма в Капитолия на 6 януари.