Съединените щати не изключват налагането на мита върху европейските вина и сирене на фона на решение на Световната търговска организация (СТО) за съдебни спорове около Airbus.

Това заяви в интервю за Sky TG24 държавният секретар на САЩ Майкъл Помпео, цитиран от ТАСС. Стенограмата от разговора бе разпространен в сряда от пресслужбата на Държавния департамент. 

В Италия подариха пармезан на Помпео в знак на протест срещу митата на САЩ

В Италия подариха пармезан на Помпео в знак на протест срещу митата на САЩ

Помпео прие подаръка с усмивка, на Конте не му беше толкова забавно

В сряда арбитражът на СТО позволи на САЩ да наложат мита върху стоки и услуги на страните от ЕС с почти 7,5 милиарда долара поради факта, че ЕС не е спазил приетите по-рано решения на СТО по отношение на субсидиите на Airbus. 

В тази връзка Помпео беше попитан дали има вероятност да се наложат мита върху сиренето и виното от ЕС. "Работим с вашето правителство, работим с органите на ЕС, за да се опитаме да намерим правилния набор от начини да отговорим на решението, взето днес от СТО. Това е сериозен въпрос. Скоро ще започнем да работим върху разработването на нашия отговор. Разбира се, това случаят, в който някои от описаните от вас продукти може да подлежат на списък от мита", отговори Помпео. 

По информация на "Файненшъл Таймс" самолетите от ЕС могат да бъдат обмитени с 10%, а селскостопанските и индустриалните стоки - до 25%. В това влизат мляко, маслини, метални инструменти и др.

СТО позволи на САЩ да наложат мита на ЕС в спора за Airbus

СТО позволи на САЩ да наложат мита на ЕС в спора за Airbus

САЩ внесоха първите си оплаквания през 2004 г.,

Съдебният спор за субсидии на Европейския съюз Airbus е от 2004 г. Вашингтон се оплака от практиката на субсидиране на тази самолетна компания от Великобритания, Германия, Испания и Франция. След това се проведе поредица от съдебни спорове. ЕС настоява ситуацията със субсидиите да се приведе в съответствие с правилата на СТО. Въпреки това през май 2018 г. апелативният орган на СТО се произнесе в полза на САЩ.

Размерът на обезщетението, на което сега САЩ имат право, е най-големият в историята на СТО. В същото време тя е по-малка от тази, на която се разчита от американската страна, която поиска разрешение за предприемане на мерки за противодействие срещу ЕС за $10,56 млрд. За да влезе в сила настоящото арбитражно решение, САЩ ще трябва да получат одобрението на органа за разрешаване на спорове на СТО

Airbus очаква близо 40 хил. самолета през следващите 20 г.

Airbus очаква близо 40 хил. самолета през следващите 20 г.

В последната си Прогноза за глобалния пазар за следващите 20 г. компанията отбелязва, че очаква въздушният трафик да се увеличи с 4,3 на сто