Световната търговска организация (СТО) подкрепи молбата на САЩ да наложат мита върху европейски стоки за 7,5 милиарда долара, което потенциално може да отприщи нова търговска война, съобщава CNBC.

Организацията реши, че администрацията на Доналд Тръмп има право да наложи мита върху европейски стоки заради незаконните субсидии, гарантирани на производителя на самолети Airbus от Германия, Франция, Испания и Великобритания.

САЩ внесоха първите си оплаквания през 2004 г., свързани с разработването на самолети Airbus A350 и A380, припомнят от СТО.

Подчертава се, че ЕС не е предприел необходимите мерки за спиране на субсидиите.

Вашингтон обяви, че иска да наложи 100% мита върху европейски износ за САЩ за 11,2 милиарда долара на година.

През април тази година САЩ публикуваха широк списък с европейски продукти, които могат да бъдат засегнати с мита.

Преди няколко седмици вестник "Ню Йорк таймс" писа, че Световната търговска организация (СТО) ще разреши на САЩ да наложат мита на Европейския съюз като част от дългогодишния спор за получаваните от европейския производител на самолети Airbus субсидии.

СТО в същото време разглежда паралелен случай, внесен от ЕС срещу САЩ, че предоставя субсидии на американския производител на самолети Boeing. ЕС твърди, че САЩ са предоставили 20 милиарда долара незаконни субсидии на производителя. Решението може да позволи на Брюксел да наложи мита на САЩ. Окончателното решение се очаква в началото на следващата година.

В Брюксел еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом заяви, че ЕС се е опитал да проведе преговори със САЩ за митата в отговор на двата казуса, но САЩ не са отговорили на молбата. Тя добави, че ЕС е изготвил списък с американски продукти за 20 милиарда долара, които ще бъдат засегнати с мита след решението за СТО за Boeing.