САЩ не са обсъждали възможността за военен отговор на неотдавнашния инцидент в Керченския проток, в който Русия плени три украински военни кораба заради нарушаване на нейната границата. Това обяви най-висшият американски военен, цитиран от руските медии.

"Няма военен отговор... не е имало обсъждане на военен отговор", коментира председателят на обединените началник щабове ген. Джоузеф Дънфорд пред журналисти на конференция, организирана от в. "Вашингтон пост".

САЩ провеждат военни полети над Украйна в отговор на руските действия

САЩ провеждат военни полети над Украйна в отговор на руските действия

САЩ се стремят към по-добри отношения с Русия

"В момента не се обсъжда военно измерение в отговор на случилото се в Азовско море. Очевидно моята работа е да гарантирам, че президентът разполага с варианти, ако реши да реагира с военна сила", добави той.

Руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) съобщи на 25 ноември, че украинските военни кораби "Бердянск", "Никопол" и "Яни Капу" са нарушили руската държавна граница и са се опитали да извършат незаконни маневри в териториалните води на Русия по-късно.

Украйна трупа военна мощ на границата с Русия

Украйна трупа военна мощ на границата с Русия

Това обяви държавният глава Петро Порошенко

Версията на Украйна е съвсем различна, а именно, че става въпрос за акт на агресия от страна на Русия, тъй като украинските кораби са плавали във води, които не са част от територията на Русия, а и Украйна разглежда Крим като окупирана от руснаците територия и следователно не приема руските претенции за суверенитет над водите край Крим.

Украйна иска от Запада да затегне санкциите срещу Русия

Украйна иска от Запада да затегне санкциите срещу Русия

Сеела "нестабилност и несигурност"