Американските власти препоръчаха на американците да не пътуват до Мианмар поради ситуацията в страната. Това се посочва в изявление на Държавния департамент.

През август миналата година външното министерство препоръча на американските граждани да преразгледат възможните пътувания до републиката.

"Не пътувайте до Мианмар заради COVID-19, граждански вълнения и въоръжен конфликт", се казва в изявлението. Както се добавя в Държавния департамент, военните в страната "арестуват и свалят избрани държавни служители". Според американските власти в страната ще продължат протести и демонстрации срещу инцидента.

Резолюцията за Мианмар в ООН набира подкрепа

Резолюцията за Мианмар в ООН набира подкрепа

Досега 22 от 47-те държави-членки на форума са подкрепили текста, ден преди сесията

На 1 февруари военните в Мианмар обявиха въвеждането на извънредно положение за една година и отстраняването на ръководството на страната, обяснявайки това с мащабна измама на изборите през ноември 2020 г.

Задържани бяха високопоставени служители, включително президентът Вин Мийн и държавният съветник, външният министър и лауреат на Нобелова награда за мир Аун Сан Су Чжи, чиято партия спечели изборите и трябваше да започне да формира правителство. Военните представиха актуализиран списък на членовете на кабинета; те вече заеха министерски постове.

Байдън въведе санции срещу извършителите на преврата в Мианмар

Байдън въведе санции срещу извършителите на преврата в Мианмар

Запорирани са авоари...

В декларация, приета на 4 февруари, Съветът за сигурност на ООН изрази дълбока загриженост относно ситуацията в Мианмар и призова за незабавно освобождаване на всички задържани политически лидери на републиката.