Проекторезолюция за Мианмар беше официално представена от Великобритания и Европейския съюз в четвъртък. Това се случва ден, преди Съветът на ООН за правата на човека да проведе специална сесия относно кризата, предизвикана от военния преврат на 1 февруари.

Документът набира подкрепа. Досега 22 от 47-те държави-членки на форума са подкрепили текста, според британската мисия към ООН в Женева. Китай и Русия - които са тясно свързани с военните на Мианмар - лобираха за смекчаване на езика, казаха дипломати. Вносителите се надяват, че текстът може да бъде приет единодушно, за да изпрати силен сигнал, но може да се стигне до гласуване, добавиха те.

Протестите в Мианмар продължават въпреки забраните на хунтата

Протестите в Мианмар продължават въпреки забраните на хунтата

Аун Сан су Чжи е под домашен арест след преврата

"Уверени сме, че резолюцията има подкрепата да бъде приета", каза западен дипломат пред "Ройтерс". Езикът в европейската резолюция изглежда донякъде смекчен от първоначалния проект, разпространен неофициално, който би осъдил преврата. Последният текст изказва съжаление за преврата, но все пак призовава за освобождаването на Аун Сан Су Чжи и други служители, както и за достъп на наблюдателите на ООН за правата на човека до страната.

САЩ, които се върнаха в съвета тази седмица, са сред наблюдателите, които подкрепиха искането за свикване на сесията. Президентът на САЩ Джо Байдън заяви в сряда, че е одобрил изпълнителна заповед, която проправя пътя за нови санкции на САЩ срещу лидера на преврата Мин Аунг Хлайнг и неговите колеги генерали за поглъщането.

Военните в Мианмар обвиниха Аун Сан Су Чжи в държавна измяна

Военните в Мианмар обвиниха Аун Сан Су Чжи в държавна измяна

Аун Сан Су Чжи е задържана в столицата Найпидо с президента Вин Мин

Припомняме, че военните извършиха държавен преврат през миналата седмица. Това сложи край на 10-годишния период на демократично обновяване на страната. В Мианмар през последните няколко дни не стихват масовите протести срещу узурпаторите на властта. Полицията използва срещу тях сълзотворен газ, гумени и дори бойни куршуми.

Мианмар, (до 1989 г. страната е наричана Бирма) се намира периодично под контрола на военните. Премиерът Аун Сан Су Чжи, лидер на опозицията срещу военния режим в продължение на 20 години, през по-голяма част от времето е под домашен арест, след като се връща в страната от изгнаничество през 1989 година. През 1990 г. печели решително изборите, но те са обявени за невалидни от военните, които отказват да предадат властта. Аун Сан Су Чжи е носителка на Нобелова награда за мир за 1991 г.