Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън не разглежда убийствата на палестинци в Газа от Израел във войната му с "Хамас" като геноцид. Това заяви в понеделник съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан, цитиран от "Ройтерс".

Съливан каза, че Съединените щати искат "Хамас" да бъде победен. Той също така каза, че палестинците, попаднали в разгара на войната, са в "ада" и че голяма военна операция на Израел в Рафах би била грешка.

"Ние не вярваме, че случващото се в Газа е геноцид. Ние категорично отхвърляме това предложение", каза Съливан пред репортери в Белия дом.

САЩ може да спрат още оръжейни доставки за Израел при нахлуване в Рафах

САЩ може да спрат още оръжейни доставки за Израел при нахлуване в Рафах

Държавният секретар Антъни Блинкън поиска надежден план за защита на цивилните

Съливан изрази загриженост относно съобщенията за израелски заселници, атакуващи конвой с хуманитарна помощ на път в северната част на Газа. Това е вторият подобен инцидент за по-малко от седмица.

Байдън, който се кандидатира за преизбиране тази година, е подложен на тежки критики от собствените си поддръжници в страната за подкрепата си за Израел; някои от тези критици обвиниха Израел в извършване на геноцид. Повече от 35 000 палестинци в Газа са починали, според здравните власти в Газа.

Байдън се е опитал да повлияе на подхода на премиера Бенямин Нетаняху към войната, каза Съливан, но Израел е суверенна, демократична нация, която в крайна сметка взема свои собствени решения, каза Съливан.

"Премиерът не трябва да отговаря пред нас. Той трябва да отговаря пред израелския народ", каза Съливан.

"Хамас" публикува нов видеоклип със заложници в Газа

"Хамас" публикува нов видеоклип със заложници в Газа

Двама мъже молят да бъдат освободени

Повтаряйки коментар, направен от Байдън в събота, Съливан каза, че сега може да има прекратяване на огъня в Газа, ако "Хамас" освободи заложници. Светът трябва да призове Хамас да се върне на масата за преговори и да приеме сделка, каза Съливан.

Съединените щати работят спешно за прекратяване на огъня и сделка за освобождаване на заложници, каза Съливан. Той каза, че не може да предвиди кога и дали такава сделка ще бъде сключена.

Израелските сили навлязоха в понеделник дълбоко в руините на северния край на Газа, за да си възвърнат район, в който твърдяха, че са победили "Хамас" преди месеци.

Междувременно в противоположния край на анклава танкове и войски настъпиха през магистрала към Рафах.

Докато някои от най-интензивните боеве от седмици насам се водят както в северния, така и в южния край на Газа, стотици хиляди палестинци отново бягат в търсене на убежище, а хуманитарните организации предупреждават, че хуманитарната криза може рязко да се влоши.

Остин: САЩ нямат доказателства, че Израел извършва геноцид в Газа

Остин: САЩ нямат доказателства, че Израел извършва геноцид в Газа

Той свидетелства пред Комисията по въоръжените сили в Сената

Израел определи завръщането на силите си на север, откъдето изтегли по-голямата част от войските си преди пет месеца, като част от етапа на "прочистване" с цел предотвратяване на завръщането на бойци и посочи, че подобни операции винаги са били част от плана му. Палестинците твърдят, че необходимостта от продължаването на сраженията сред разрушенията от предишни битки е доказателство, че военните цели на Израел са непостижими.