Русия е поискала 56 визи от Съединените щати за руския външен министър Сергей Лавров и неговата делегация, които трябва да пътуват до Ню Йорк за годишната сесия на Общото събрание на ООН този месец, но досега не е получила нито една, съобщава "Ройтерс".

В писмо до генералния секретар на ООН Антониу Гутериш руският посланик в ООН Василий Небензя посочва, че това е "тревожно", тъй като през последните няколко месеца Вашингтон "непрекъснато отказваше да издаде визи" на редица руски делегати за други форуми на ООН.

Съединените щати приемат сериозно задълженията си като страна домакин на ООН, заяви от своя страна говорител на Държавния департамент, който подчерта, че съгласно законодателството на САЩ данните за визите са поверителни и не може да коментира отделни случаи.

Съгласно "споразумението за централата" на ООН от 1947 г. САЩ обикновено са длъжни да разрешат достъп до ООН на чуждестранни дипломати. Вашингтон обаче твърди, че може да откаже визи по причини, свързани със "сигурността, тероризма и външната политика".

САЩ зоват Русия да не затваря посолството им в Москва

САЩ зоват Русия да не затваря посолството им в Москва

Вашингтон и Москва не трябвало да прекъсват дипломатическите си отношения

Ние ежегодно обработваме стотици визи за делегати от Руската федерация на събития на ООН, посочи говорителят на Държавния департамент, добавяйки, че молбите трябва да се подават възможно най-рано, за да се гарантира навременната им обработка.

"Това е особено важно поради неоправданите действия на Москва срещу нашето посолство в Русия, включително принудителното уволнение на персонала, което силно го ограничи и следователно ограничи и капацитета ни да обработваме визи", обясни той.

Небензя посочва, че необходимите заявления са подадени в посолството на САЩ в Москва.

Руските дипломати в САЩ - заплашвани и примамвани от ФБР и ЦРУ?

Руските дипломати в САЩ - заплашвани и примамвани от ФБР и ЦРУ?

Агенти от американските разузнавателни служби се навъртали около посолството

САЩ отдавна не разрешават на руски дипломати от ООН и гостуващи руски делегации да пътуват на повече от 40 км от Ню Йорк без предварителното одобрение на Вашингтон.

През февруари Вашингтон наложи санкции на Сергей Лавров, обвинявайки го, че е "пряко отговорен за непровокираното и незаконно по-нататъшно нахлуване на Русия в Украйна". Санкциите замразяват всички активи, които Лавров може да има в САЩ и като цяло забраняват на американски граждани да работят с него.

56-те визи, поискани от Москва, са за екип от дипломати, които да подготвят пристигането на Лавров и неговата делегация за срещата на високо ниво на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, която започва на 20 септември.

Путин ще пропусне ООН през септември, замества го Лавров

Путин ще пропусне ООН през септември, замества го Лавров

Основната част от заседанието на Общото събрание на ООН ще се проведе в Ню Йорк от 20 до 26 септември