Руският президент Владимир Путин няма да присъства на Общото събрание на ООН в Ню Йорк този септември, съобщиха от Кремъл в понеделник, съобщава "Анадолу".

В отговор на въпрос на руската държавна информационна агенция ТАСС, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза: "Не. Пътуване и реч не са планирани."

Вместо това външният министър Сергей Лавров ще ръководи делегацията на Москва от високопоставени служители на Общото събрание, добави ТАСС.

Общото събрание трябва да започне своята 77-ма сесия на 13 септември, събирайки лидери от всички 193 държави-членки.

Лавров ще представлява страната по разпореждане на Путин. Основната част от заседанието на ООН ще се проведе в Ню Йорк от 20 до 26 септември, а Лавров трябва да говори пред събранието на 24 септември.

Преди това Лавров се оплака на генералния секретар на ООН Антонио Гутериш, че САЩ като страна домакин не си вършат работата и го призова да "накара САЩ да се държат правилно", тъй като Русия не може да бъде непредставена на срещата.

Русия отрича ядрените й сили да са в повишена бойна готовност

Русия отрича ядрените й сили да са в повишена бойна готовност

Хипотетично е възможно да се използва ядрено оръжие, но само ако преди това някоя друга страна застраши съществуването на Руската федерация