Използването на ядрено оръжие в Украйна е невъзможно заради руската ядрена доктрина.

Това обяви Андрей Белоусов, заместник-ръководител на руската делегация в ООН, опровергавайки твърдения, че руските ядрени сили са преминали в режим на повишена бойна готовност.

Белоусов направи това изказване на 10-тата Конференция за преразглеждане на Договора за неразпространение на ядрено оръжие.

САЩ обвиниха Русия, че използва Запорожката АЕЦ като "ядрен щит" за своите войски

САЩ обвиниха Русия, че използва Запорожката АЕЦ като "ядрен щит" за своите войски

Москва опровергава тези твърдения

Тя се провежда от 1 до 26 август в Ню Йорк. Делегатите на участващите 190 държави са се събрали в централата на ООН, за да изготвят окончателен документ, който да определи рамките, в които програмата ще бъде в сила през следващите пет години.

По-специално, ще бъде диксуртиран въпросът за забраната за употреба и заплахата от употреба на ядрено оръжие или поне забраната за първото му използване. Конференцията се председателства от аржентинския посланик Густаво Злаувинен.

„Ние и друг път сме посочвали безпочвеността и неоснователността на твърденията, че Русия заплашва да използва ядрено оръжие в Украйна и срещу Украйна“ - подчерта Андрей Белоусов, цитиран от „Коммерсантъ“.

Той поясни, че хипотетично е възможно да се използва ядрено оръжие, но само ако преди това някоя друга страна е прибегнала до оръжие за масово поразяване или до конвенционални оръжия, които застрашават съществуването на Руската федерация.

Но подобни сценарии не смятаме, че са възможни в ситуацията с Украйна, отбеляза Белоусов. „Твърденията, че руските ядрени сили са приведени в състояние на повишена бойна готовност, не отговарят на действителността“ – подчерта представителят на руската делегация.

Русия: Украйна да се въздържа от провокации срещу  Запорожката атомна електроцентрала

Русия: Украйна да се въздържа от провокации срещу Запорожката атомна електроцентрала

Тъй като са опасни не само за страната

Той припомни, че президентът на Русия Владимир Путин е наредил на 27 февруари временно привеждане на силите за възпиране в специален режим, който обаче е състояние на повишена бдителност, а не на повишена бойна готовност.