САЩ няма да изтегля войските си от Сирия в близко бъдеще. Това обяви в четвъртък специалният представител на САЩ за Сирия Джеймс Джефри, съобщава ТАСС.

"Ние не планираме изтегляне на американски войски от Сирия в близко бъдеще". В същото време той коментира, че американското военно присъствие в Сирия е в интерес на борбата срещу тероризма. "В крайна сметка тяхната мисия (на американските войски) е да осигурят необратимото поражение на Ислямска държава. И... ще отнеме още малко време".

"Голяма част от нашите усилия, насочени към победа на ДАЕШ в Сирия, са преди всичко да се държи ДАЕШ далеч от нефтените находища, чрез които тя финансира своя терор в продължение на години, а също и да гарантира че местните общности, които работят с нас срещу ДАЕШ, разполагат с ресурси да продължат борбата и да осигурят себе си, тъй като те са под натиск не само от ДАЕШ, но, разбира се, от режима на Асад", допълва дипломатът.

Армията на Сирия превзе ключов град в провинция Идлиб

Армията на Сирия превзе ключов град в провинция Идлиб

Поредна победа за силите на президента Башар Асад

Противодействие на сирийските правителствени сили по границата на зоната за деескалация на Идлиб означава, че Дамаск се стреми към военна победа, а не към компромисно решение, добави Джефри.

"Всички сме в шок и ужас, както отбелязаха държавният секретар Помпео и други от Вашингтон от безкомпромисното нападение на Асад срещу Идлиб с подкрепата на Русия и Иран. Тази офанзива означава, че режимът на Асад не иска компромисно решение, а вместо това търси военна победа", обяснява той

По думите му, "признаваме, че в Идлиб има терористи" и подчертава, че сред тях има групи, признати за терористични и от САЩ, и от ООН, а Вашингтон също проведе военни операции срещу редица от тях.

"Независимо от това, никоя от тях по никакъв начин не е представлявала заплаха от Идлиб към руската или сирийската армия. Ние много внимателно следихме изявленията на Русия, че тези хора извършват атаки, а Русия и сирийският режим реагират само на това. Това не е вярно.

"Понякога има малък брой атаки без последствия, например дронове летят от Идлиб и т.н., но те са абсолютно незначителни и редки, от тях има малки щети и няма  изобщо жертви или са много малко. Това просто се използва като извинение", коментира Джефри.

Обвиниха Русия за избити цивилни в Идлиб при въздушни удари, тя отрича

Обвиниха Русия за избити цивилни в Идлиб при въздушни удари, тя отрича

Съобщава се за 10 избити цивилни

Той добави също, че каналите за предотвратяване на инциденти между САЩ и Русия в Сирия работят ефективно на всички нива. "Ние работим за предотвратяване на инциденти с Русия в Сирия ежедневно и правим това от няколко години. Каналите за предотвратяване на инциденти работят много ефективно, работят на всички нива. Специалистите са в постоянна координация."

Според Джефри американските и руските сили понякога са били близо до инциденти. "Това е територията, където САЩ, Русия, силите на режима, нашите партньори от Демократичните сирийски сили и за съжаление някои елементи на Ислямска държава са близо", заяви специалният пратеник на САЩ. "Това е активна военна зона." 

"Очевидно е, че от време на време се изискват канали за предотвратяване на инциденти, за да се намалят недоразуменията. Ние сме много доволни от този механизъм", заяви Джефри.

По-рано руското министерство на отбраната коментира, че "в Сирия между въоръжените сили на Русия и САЩ се развиват абсолютно нормални и професионални отношения".

Русия разполага С-400 в Камишли, Сирия, има напрежение с войски на САЩ

Русия разполага С-400 в Камишли, Сирия, има напрежение с войски на САЩ

Американски войски "блокират" руските да стигнат до нефтени находища