При въздушни удари са били убити 10 цивилни близо до пекарна и лечебно заведение в контролираната от бунтовниците провинция Идлиб, докато сирийските правителствени сили продължиха сухопътната офанзива, съобщават световните осведомителни агенции.

Сирийският център за наблюдение на човешките права, чието седалище е във Великобритания, уточни, че руски военни самолети са ударили град Ариха в Идлиб, но руското военно министерство заяви, че тяхната авиация не била изпълнявала никакви бойни задачи в този район на Сирия.

Правителството и неговите руски съюзници засилиха смъртоносните си бомбардировки срещу последния голям бастион на бунтовниците, като бавно напредват в него от юг.

Контролираната от бунтовниците територия се сви до малко над половината от провинция Идлиб, заедно с откъслечни територии от съседните провинции Алепо и Латакия, след поредица от териториални придобивки от страна на сирийското правителство.

Армията на Сирия превзе ключов град в провинция Идлиб

Армията на Сирия превзе ключов град в провинция Идлиб

Поредна победа за силите на президента Башар Асад

В кампанията лоялните на Дамаск сили вчера отвоюваха обратно стратегическия северозападен град Маарет ал Нуман.

По-рано днес въздушни удари на Русия са поразили близо до пекарна и клиниката Ал Шами в Ариха, която сега не функционира, уточниха от Сирийския център за наблюдение на човешките права.

От сирийския център уточняват, че определят чии самолети са извършили въздушните удари според типа, местоположението, поведението на самолетите и боеприпасите.

Лекар, покрит с прах, е избягал след удара от клиниката, крещейки, като бомбардировката частично е повредила стените на лечебното заведение, уточнява кореспондент на "Франс прес".

Наблизо три цели сгради са рухнали и няколко превозни средства са били превърнати в неузнаваеми останки.

Чул се е плач на жени и деца, докато спасителите са търсили хора под развалините.

Парамедикът Туфик Саадо заяви, че е бил в медицинското заведение, когато три въздушни удара са опустошили района.

Последните смъртни случаи довеждат до 21 броя на цивилните, убити от руските въздушни удари в Идлиб вчера и днес, отбелязаха от сирийския център.

По-рано този месец Русия отрече да е започнала каквито и да е бойни операции в региона, след като на 12 януари влезе в сила примирие, което договори с Турция, която подкрепя бунтовниците. 

Но примирието оттогава се нарушава, а броят на съобщените руски нападения рязко се увеличи в район, доминиран от джихадистите от алианса "Хаят Тахрир ал Шам".