САЩ неочаквано са разположили край бреговете на Южна Корея бойна група начело с атомния самолетоносач "Карл Винсън", съобщава южнокорейската агенция "Йонхап".

Ударната група американски кораби са дошли от Сингапур, променяйки първоначалния план да се отправят към Австралия.

Заедно със самолетоносача групата кораби включва два разрушителя и един крайцер с управляеми ракети на борда, способни да прихващат балистични ракети.

Отбелязва се, че прехвърлянето на корабите е доста необичайно, тъй като американският самолетоносач вече беше в Южна Корея преди по-малко от месец.

Цитира се представител на южнокорейското военно министерство, който изтъква, че това отразявало "сериозното отношение (на САЩ) към положението на Корейския полуостров". Говорител на ведомството допълни, че действията на САЩ били насочени към укрепване на отбраната в случай на ядрен опит или изстрелване на балистични ракети от страна на Северна Корея.

Самолетоносачът "Карл Винсън" се насочи към Корейския полуостров

Самолетоносачът "Карл Винсън" се насочи към Корейския полуостров

Напрежението на Корейския полуостров се повиши

Запитан за възможността за война на Корейския полуостров, говорителят подчертал, че армията на Южна Корея била готова да отблъсне "провокация на Севера", ако има такава по случай 105-ата годишнина от рождението на бившия севернокорейски вожд и основател на комунистическата държава Ким Ир Сен, отбелязвано на 15 април.

Също така в Сеул не изключват възможността от ядрени или ракетни изпитания по случай 85-ата годишнина на Корейската народна армия, която се отбелязва на 25 април.