"Никой не е застрахован от нашите санкции."

Така прессекретарят на Белия дом Джен Псаки отговори по време на редовния брифинг на въпрос защо американските власти не са наложили санкции на близкото обкръжение на Путин.

Въпросът бе по повод публикация на Wall Street Journal, който твърди, че САЩ са обмисляли да наложат санкции и на гимнастичката Алина Кабаева, но са се отказали от идеята "в последния момент". Статията утвърждава, че именно Кабаева е жената до Путин, а руският президент има три деца от нея. Темата за предполагаемата връзка на Путин и Кабаева е табу не само в руските медии, но и в повечето западни медии, въпреки че от години периодично се появяват публикации

Псаки не коментира директно твърденията на вестника, само припомни, че вече са били наложени ограничения срещу самия Путин, дъщеря му и близки до него олигарси.

"Вероятно ще има и други", заключи говорителката на Белия дом.

Според WSJ Кабаева продължава да бъде потенциална мишена на американските санкции, но сред официалните лица, обсъждащи този ход, се е наложило мнението, че налагането на санкции на олимпийската шампионка ще бъде възприето като такъв личен удар за Путин и че това може да доведе до по-нататъшна ескалация на напрежението между Русия и САЩ, както и да попречи на мирните преговори с Украйна.

Според служители на американското и европейското разузнаване Кабаева прекарва много време в Швейцария. Твърди се тя живее в имение, оградено с високи стени, близо до Женева.