САЩ продължава строителството на ПРО на територията на Чехия и Полша, но предварително ще се консултира с Русия.

Това заяви американският вицепрезидент Джо Байдън на 45-тата Конференция по безопасност в Мюнхен.

„Ще продължим разработката на ПРО срещу нарастващите възможности на Иран, но ще правим това съветвайки се със своите съюзници НАТО и с Русия", обясни Байдън цитиран от РИА Новости.

По-рано полският премиер Доналд Туск заяви категорично, че Полша ще настоява за строежа на елементи на ПРО системата на своя територия.
По думите му противоракетният щит е важен елемент от европейската отбрана и превантивна мярка.

Позицията на чешката страна е, че решението за строежа на ПРО на нейна територия е необратимо. Това съобщи вчера чешкият вицепремиер Александър Вондра след среща със съветника на американския президент по националната сигурност Джеймс Джоунс.

Вондра и министърът на отбраната на чешката република Власта Парканова напълно изключиха възможността радарът за противоракетна отбрана да не бъде построен. Вицепремиерът е коментирал и възможността за включване на Русия в проекта.

В същото време Джо Байдън изтъква, че САЩ имат намерение да водят диалог с Иран.

Ние сме готови да преговаряме и да предложим на Иран или да продължи настоящия курс, но тогава ще има натиск и изолация, или да прекрати ядрената си програма и помощта си за теторизма, за което ще получи значителни поощрения, подчертава вицепрезидентът на САЩ.