Съединените щати ще продължат да правят "всичко необходимо", за да гарантират, че Русия може свободно да изнася храни, ако има възобновяване на споразумение, позволяващо безопасен черноморски износ на украинско зърно, предава "Ройтерс", цитирайки държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън в четвъртък.

Миналия месец Русия се отказа от споразумението от юли 2022 г., сключена с посредничеството на ООН и Турция, насочено към облекчаване на глобалната продоволствена криза след инвазията на Русия в Украйна пет месеца по-рано. Украйна и Русия са водещи износители на зърно.

"В случай на връщане към споразумението, разбира се, ние ще продължим да правим всичко необходимо, за да гарантираме, че всеки може да изнася своите храни и хранителни продукти свободно и безопасно, включително Русия", каза Блинкън пред репортери в ООН.

"Искаме да видим тази храна на световните пазари. Искаме всички да се възползват от по-ниските цени", каза той, след като председателства заседание на Съвета за сигурност на ООН относно продоволствената несигурност, причинена от конфликт.

Много страни на срещата изразиха разочарование, че Русия се е отказала от сделката и ги призоваха да я преразгледат.

За да убеди Русия да се съгласи на черноморската сделка, през юли 2022 г. беше сключена и друга сделка, според която служители на ООН се съгласиха да помогнат на Русия да изнеся своите храни и торове за чуждестранни пазари.

Въпреки че руският износ на храни и торове не е обект на западни санкции, наложени след нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 г., Москва каза, че ограниченията върху плащанията, логистиката и застраховките са възпрепятствали доставките.

По време на заседанието на Съвета за сигурност в четвъртък заместник-посланикът на Русия в ООН Дмитрий Полянски обвини западните страни в "арогантно нежелание" да помогнат за изпълнението на руската част от сделката на ООН с Москва.

Той подчерта, че Русия държи по-голям дял от световния пазар на пшеница от Украйна и е ключов износител на торове.

"Западните страни трябва да се съсредоточат върху това да гарантират, че руското зърно и торове могат да достигнат безпрепятствено до нуждаещите се страни", каза Полянски.

Блинкън каза пред репортери, че руският износ на храни е надвишил нивата преди нахлуването в Украйна.

"Имайки предвид това, до степента, в която е имало някакви проблеми с неща като корабоплаването и застраховането, ние сме предприели стъпки по време на целия процес на инициативата Black Sea Grant, за да работим по тях и да ги адресираме", каза той.

Това включваше писане на утешителни писма до банките, "за да ги уверим, че е добре да обработваме тези транзакции и че няма да се натъкнат на нашите санкции", каза Блинкън.

Американската банка JPMorgan е обработила някои руски плащания за износ на зърно с уверения от Вашингтон.

Организацията на обединените нации твърди, че черноморската сделка е помогнала на всички, защото е свалила цените с 23% от рекордно високо ниво през седмиците след нахлуването на Русия в Украйна.

След като Москва се оттегли от сделката, тя започна да атакува украинските пристанища и зърнената инфраструктура по Черно море и река Дунав, което доведе до скок на световните цени на зърното. Москва каза, че може да възроди черноморското споразумение, ако исканията й за подобряване на собствения й износ на зърно и торове бъдат изпълнени.

"Ако всички проблеми, които бяха публично повдигнати от нас... бъдат отстранени, ние ще бъдем готови отново да участваме в Черноморската инициатива", повтори Полянски.

Европейският съюз предупреди развиващите се страни, че Русия предлага евтино зърно, "за да създаде нови зависимости чрез изостряне на икономическата уязвимост и глобалната продоволствена несигурност", според писмо, видяно от Ройтерс в сряда.

Руският президент Владимир Путин каза на африканските лидери миналата седмица, че Русия е готова да замени износа на украинско зърно за Африка както на търговска основа, така и на база помощ, за да изпълни това, което според него е критичната роля на Москва в глобалната продоволствена сигурност.

Полянски определи предупреждението на ЕС като "извратена логика", добавяйки: "Русия никога не е разглеждала Африка, Азия или Латинска Америка като пространство за извличане на печалби".

Дронове повредиха руски десантен кораб в Новоросийск
Обновена

Дронове повредиха руски десантен кораб в Новоросийск

Атаката е спряла работата на най-голямото руско търговско пристанище