В сряда Кремъл повтори позицията си относно черноморската сделка за зърно, заявявайки, че е готов да се върне към нея "незабавно", след като частта, която засяга Русия, бъде изпълнена.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков коментира ден след като пратеникът на САЩ в ООН каза, че има "индикации", че Русия може да се интересува от връщане към дискусиите за сделката, която позволи на Украйна да изнася зърно по море.

Песков също каза пред репортери, че президентът Владимир Путин е провел разговор в сряда сутринта с президента на Турция Тайип Ердоган, чиято страна е посредничила в сделката заедно с ООН през юли миналата година.

Москва излезе от сделката миналия месец, оплаквайки се, че международната общност не е успяла да гарантира, че Русия също може свободно да изнася своето зърно и торове като част от това споразумение.

Попитан по въпроса, Песков каза: "Русия - и президентът Путин каза това вече 100 пъти - е готова незабавно да се върне към самата сделка... просто сделката трябва да бъде изпълнена в частта, която се отнася до Руската федерация. Досега това не е направено, както знаете."

"Западът наложи санкции срещу Русия, без да вземе предвид нуждите на световната общност от храни, Генералният секретариат на ООН е наясно с това", добави той.

Руският износ на зърно и торове не е обект на западни санкции, но Москва каза, че ограниченията върху плащанията, логистиката и застраховките са били пречка за доставките.

Сделката имаше за цел да облекчи глобалната продоволствена криза и цените на зърното се повишиха, откакто Москва разреши изтичането й на 17 юли. Украйна и Русия са водещи износители на зърно.

Близо 33 милиона тона украинско зърно бяха изнесени по време на черноморската сделка.

Украйна ще изнася зърно през хърватски пристанища

Украйна ще изнася зърно през хърватски пристанища

Това обяви Дмитро Кулеба след разговори с хърватския си колега в понеделник