Украйна и Хърватия се споразумяха да използват хърватските пристанища на река Дунав и Адриатическо море за износ на украинско зърно, каза външният министър Дмитро Кулеба след разговори с хърватския си колега в понеделник, предава "Ройтерс"

Русия се отказа от сключената с посредничеството на ООН черноморска сделка за зърно този месец, лишавайки Украйна, световен производител, от жизненоважен канал за безопасен износ на своите селскостопански продукти по време на войната.

"Сега ще работим за установяване на най-ефективните маршрути до тези пристанища и ще се възползваме максимално от тази възможност", каза Кулеба след среща с Грлич Радман в Киев.

Путин изключва възможността да се върне към зърнената сделка

Путин изключва възможността да се върне към зърнената сделка

Ще предоставят 50 000 тона зърно на Буркина Фасо, Зимбабве, Мали, Сомалия, Централноафриканската република и Еритрея

"Всеки принос за отблокирането на износа, всяка отворена врата е реален, ефективен принос към световната продоволствена сигурност", каза той.

В момента Украйна разчита на сухопътни маршрути за износ през Европейския съюз, както и на алтернативен маршрут през река Дунав. Русия атакува инфраструктура по последния маршрут по-рано този месец.

Кулеба каза, че основната тема на разговорите му с хърватския му колега са били оръжията.

"Ще кажа само, че има конкретни споразумения, които ще бъдат изпълнени в най-скоро време", каза той, без да дава подробности.

Кулеба към Путин: Украйна и Полша остават единни

Кулеба към Путин: Украйна и Полша остават единни

След изявлението, че Варшава уж се готви да нападне Украйна, за да окупира част от нейните територии