Иран задържа петролен танкер, плаващ под панамски флаг, в Ормузкия проток. За това съобщиха военноморските сили на САЩ, цитирани от "Асошиейтед прес".

Това е второто подобно задържане на кораб от страна на Техеран за последните дни.

Базираният в Близкия изток Пети флот на американските ВМС идентифицира кораба като Niovi. Посочва се, че той и бил задържан от Революционната гвардия на Иран.

Иран не призна веднага за задържането.

Миналата седмица Техеран задържа друг петролен танкер, превозващ суров петрол за компания Chevron, с 23 индийци и един руснак на борда. Това се случи на на фона на изостреното напрежение между Иран и САЩ относно ядрената програма на ислямската република.

САЩ са конфискували ирански петрол от гръцки танкер

САЩ са конфискували ирански петрол от гръцки танкер

Именно това е причината Иран да задържи танкер в Персийския залив

Днешното задържане е последното от поредица подобни случаи в региона.

Инцидентите започнаха, след като бившият президент на САЩ Доналд Тръмп едностранно изтегли страната си от ядрената сделка на Иран със световните сили, съгласно която Техеран драстично ограничи обогатяването на уран в замяна на премахването на икономическите санкции.

Освен това военноморските сили на САЩ обвиниха Иран за поредица от атаки с мини срещу плавателни съдове, които повредиха танкери през 2019 г., както и за фатална атака с дрон през 2021 г. срещу петролен танкер, свързан с Израел, при която загинаха двама европейски членове на екипажа.

От своя страна Техеран отрича да е извършил атаките, но в нестабилните води в региона се отприщи по-широка война в сянка между Иран и Запада. Задържанията на танкери от Иран са част от нея от 2019 г. През май миналата година Техеран задържа и два гръцки танкера, които освободи едва през ноември.

Иран принудил американска подводница да изплува в Персийския залив

Иран принудил американска подводница да изплува в Персийския залив

Според Техеран тя е навлязла в ирански териториални води