В четвъртък Министерството на правосъдието на Съединените щати обяви, че руско-германският гражданин Артур Петров е бил арестуван по подозрение, че е участвал в закупуването на микроелектроника от САЩ от името на базиран в Русия доставчик на важни електронни компоненти за руската армия.

Това съобщи АП.

Според жалбата, разсекретена в Ню Йорк, той е бил задържан на 26 август и обвинен в нарушения на експортния контрол, контрабанда, измама по електронен път и пране на пари.

"Както се твърди в жалбата, Артур Петров е заговорничил за контрабанда на американска микроелектронна технология с военно приложение в Русия, тип компоненти, използвани от руската армия при военното ѝ нахлуване в Украйна.

Министерството на правосъдието няма да толерира опитите за заобикаляне на нашите закони за експортен контрол с цел захранване на руската военна машина и тези, които се опитват да го направят, няма да намерят убежище от американското правосъдие", заяви Матю Олсен, помощник-главен прокурор в отдел "Национална сигурност" на Министерството на правосъдието.

CNN: Руски хакери атакуват таблетите на украински войници, за да откраднат бойни планове

CNN: Руски хакери атакуват таблетите на украински войници, за да откраднат бойни планове

Мишена били устройствата, които работят под Android