Руски хакери атакуват мобилните устройства на украинските войници, за да крадат чувствителна информация за бойното поле.

Това разкри CNN. Телевизията се позова на предупреждението, издадено от разузнавателния алианс "Пет очи" (FVEY).

В него влизат специалните служби на Австралия, Канада, Нова Зеландия, Великобритания и САЩ.

Новата препоръка потвърждава доклад на Службата за сигурност на Украйна, според който руски хакери са се опитали да проникнат в таблети с Android, използвани от украинските военни за бойни мисии.

Според СБУ зловредният код е бил предназначен за кражба на данни, които са били предавани от мобилните устройства на военнослужещите чрез сателитната система Starlink (собственост на SpaceX на Илон Мъск).

Терминалите Starlink играят ключова роля в осигуряването на непрекъснати комуникации за украинските войски на фронтовата линия.

Все още не е ясно доколко успешен е бил опитът за хакерска атака. СБУ заяви, че е осуетила опитите, но призна, че руските войски са иззели таблети на бойното поле и са инсталирали на тях зловреден софтуер.

Руски хакери атакували въздушния трафик над Европа

Руски хакери атакували въздушния трафик над Европа

Новината идва от Евроконтрол

САЩ и техните съюзници смятат, че за кибератаките е отговорно хакерско звено на руското военно разузнаване, наречено Sandworm.

Предполага се, че групата е отговорна за кибератаките, довели до прекъсване на електрозахранването в Украйна през 2015 г. и 2016 г.