Съединените щати твърдят, че руската армия екзекутира войници, които не изпълняват заповеди, свързани с войната с Украйна, съобщава "Ройтерс".

"Имаме информация, че руската армия действително екзекутира войници, които отказват да изпълняват заповеди", заяви говорителят на Белия дом Джон Кърби.

Той допълни и че САЩ разполагат с данни, че руските командири заплашват да екзекутират военните от цели формирования, ако опитат да отстъпят под украинския артилерийски огън.

Посланикът на Русия във Вашингтон Анатолий Антонов не коментира обвиненията на Белия дом.

Относно последния пакет от военна помощ за Украйна в размер на 150 милиона долара, обаче той определи хода на САЩ като "провокативни и подстрекателски действия на международната арена, които приличат повече на наливане на масло в огъня", отколкото на опит за облекчаване на конфликта.

Патриотичната пропаганда не спира дезертьорите в руската армия

Патриотичната пропаганда не спира дезертьорите в руската армия

Лондон: Най-малко 1053 са случаите, повечето от тях с условни присъди

"Отдавна е време да спрем безсмисления многомилиарден поток към фалиралия режим в Киев", написа Антонов в "Телеграм". "Време е да спрете да демонстрирате пълно пренебрежение към мнението на собствените си граждани и безразличие към все по-големия брой загинали от американско оръжие".

В сряда украински официални лица съобщиха, че руските сили пренебрегват тежките загуби и продължават опитите да превземат град Авдеевка в Източна Украйна.

Съединените щати категорично осъдиха нахлуването на Русия в Украйна и предоставиха значителна помощ на Киев.

Ликвидиран е руски войник, дезертирал от военна база

Ликвидиран е руски войник, дезертирал от военна база

Мъжът е открит и убит, след като е избягал от Украйна на 13 януари

Кърби заяви, че мобилизираните руски войници са недостатъчно обучени, недостатъчно оборудвани и неподготвени за битка. По негови думи армията използва "тактиката на човешката вълна", като хвърля групи от зле обучени войници в сраженията.

Кърби определи заплахите за екзекуция на войниците като варварски.

"Мисля, че това е симптом за това колко зле руските военни лидери знаят, че се справят от военна гледна точка", отбеляза той.