В сряда Министерството на правосъдието на САЩ обяви, че е решило да обвини лидера на транснационалния синдикат за организирана престъпност "Якудза" Такеши Ебисава в трафик на ядрени материали, "включително уран и оръжеен плутоний от Бирма към други държави".

Очаква го максимална възможна присъда от доживотен затвор, уточни Си Ен Би Си.

"Той е направил това, като е вярвал, че материалът ще бъде използван за разработване на програма за ядрени оръжия", коментира прокурорът на САЩ за Южния окръг на Ню Йорк Дамян Уилямс.

Междувременно администраторът на Управлението за борба с наркотиците (DEA) Ан Милграм заяви, че обвиняемият е очаквал, че Иран ще използва трафикираните материали за ядрено оръжие.

Ебисава е обвинен и в закупуване на военно оръжие за "въоръжена бунтовническа група".

"Със съдействието на тайландските власти ядрените проби бяха иззети и впоследствие прехвърлени под надзора на американските правоприлагащи органи", се казва в изявление на прокуратурата на САЩ в Манхатън, в което се обявява заместващо обвинение срещу Ебисава и още един мъж.

"По-късно американска ядрена криминалистична лаборатория анализира пробите и потвърди, че пробите съдържат уран и оръжеен плутоний", се казва в изявлението.

В обвинителния акт се казва, че през септември 2020 г. Ебисава е изпратил по електронната поща на агента на DEA под прикритие писмо от името на минна компания, в което предлага да продаде 50 метрични тона уран и торий за 6,85 млн. долара.

Прокурорът Дамиан Уилямс заяви: "Невъзможно е да се преувеличи сериозността на поведението, за което се твърди в днешния обвинителен акт".