Китай използва монопола върху определени природни ресурси за "подкопаване на военнопромишлените бази на САЩ". Това показва проучване, проведено от Пентагона по поръчение на президента Доналд Тръмп, съобщава сп. Foreign Policy, позовавайки се на източници в администрацията на президента.

"Китай съзнателно организира своя износ на ресурси и търговската си политика в преработващата промишленост, за да подкопае лидерството на Америка в критично важни отрасли", заключава изданието.

Като пример се привежда положението с амониевия перхлорат - ключово съединение за горивото на стратегически и междуконтинентални балистични ракети. Например Китай, който контролира по-голямата част от световното предлагане на това вещество, го продава на "изкуствено ниски цени", като по този начин подкопава позициите на американските доставчици, поради което те са принудени да напуснат бизнеса.

Очаква се документът да бъде публикуван в скоро време.

Отношенията между САЩ и Китай се влошиха рязко през пролетта, когато двете страни започнаха търговска война. В началото на април Вашингтон въведе търговски мита, а Китай им отговори реципрочно, въпреки споразуменията, постигнати през май. Недоволството на САЩ е причинено от търговския дисбаланс между двете страни, който според американските власти възлиза на 500 млрд. долара в полза на Китай.