Администрацията на американския президент Джо Байдън официално определя насилието, извършено срещу малцинството рохингя от военните на Мианмар като геноцид. Това съобщи "Ройтерс", като цитира служители.

Държавният секретар Антъни Блинкън ще обяви решението в понеделник в Мемориалния музей на Холокоста във Вашингтон. В момента там има изложба за тежкото положение на рохинги. Този ход идва почти 14 месеца след като той встъпи в длъжност и обеща да извърши нов преглед на насилието.

Въоръжените сили на Мианмар започнаха военна операция през 2017 г., която принуди най-малко 730 000 души, предимно мюсюлмани рохинги да избягат от  домовете им в съседен Бангладеш. През 2021 г. военните на Мианмар завзеха властта с преврат.

Експерт на ООН критикуват Китай и Русия за продажбата на оръжия на Мианмар

Експерт на ООН критикуват Китай и Русия за продажбата на оръжия на Мианмар

Хората се нуждаят от резолюция, която ще спре купуването на оръжия, които после се използват срещу тях

Блинкън поръча правен и фактически анализ. Анализът заключава, че армията на Мианмар извършва геноцид и Вашингтон вярва, че официалната решимост ще увеличи международния натиск да се търси отговорност от хунтата.

"Това ще ги затрудни да извършват по-нататъшни злоупотреби", каза високопоставен служител на Държавния департамент.

Служители в посолството на Мианмар във Вашингтон и говорител на хунтата не са отговорили веднага на имейли с искане за коментар в неделя.

Мисия на ООН за установяване на факти заключи през 2018 г., че кампанията на военните включва "геноцидни действия", но Вашингтон по това време нарече зверствата "етническо прочистване" - термин, който няма правна дефиниция в международното наказателно право.

"Това наистина е сигнал за света и особено за жертвите и оцелелите в общността и в по-широк план, че Съединените щати признават сериозността на случващото се", каза втори високопоставен служител на Държавния департамент за съобщението на Блинкън в понеделник.

Решението за геноцид не води автоматично до наказателни действия на САЩ.

САЩ удрят със санкции хунтата в Мианмар

САЩ удрят със санкции хунтата в Мианмар

22-ма висши служители в Мианмар и членове на семействата им

След Студената война Държавният департамент официално използва термина шест пъти, за да опише кланета в Босна, Руанда, Ирак и Дарфур, атаките на Ислямска държава срещу езиди и други малцинства, и последно миналата година за отношението на Китай към уйгурите и други мюсюлмани. Китай отрича твърденията за геноцид.

Блинкън също така ще обяви допълнително финансиране от 1 милион долара за Независимия разследващ механизъм за Мианмар - орган на ООН, базиран в Женева, който събира доказателства за потенциални бъдещи съдебни преследвания.

"Това ще засили позицията ни, докато се опитваме да намерим международна подкрепа, за да предотвратим по-нататъшни зверства и да ги държим отговорни за тях", каза първият американски служител.

6700 рохинги са убити в Мианмар, според "Лекари без граници"

6700 рохинги са убити в Мианмар, според "Лекари без граници"

Около 620 000 бежанци Рохинги са избягали от Мианмар от август насам