Президентът на Филипините Родриго Дутерте не е диктатор и взима на сериозно доклад на американските специални служби, който посочва Дутерте сред заплахите за демокрацията в Югоизточна Азия. Това изтъкна неговият говорител, цитиран от "Ройтерс".

Докладът поставя Дутерте заедно с лидера на Камбоджа Хун Сен, кризата с рохингите в Мианмар и военната диктатура в Тайланд като препятствия пред демокрацията.

Тръмп обяви, че имал чудесни отношения с Дутерте

Тръмп обяви, че имал чудесни отношения с Дутерте

Първата им двустранна среща била "много успешна"

"Гледаме с тревога на тази декларация от страна на американското разузнаване", посочи говорителят на Дутерте.

Демокрацията и правата на човека в много страни от Югоизточна Азия ще останат крехки през 2018 г. заради авторитарните тенденции, необузданата корупция и шуробаджанащината, се подчертава в доклада на американските спецслужби.

"Дутерте загатна, че може да суспендира конституцията, да обяви "революционно правителство" и да наложи военно положение в цялата страна", се посочва в американския доклад.

Говорителят отхвърли това твърдение.

Тръмп да не ми повдига темата за човешките права, предупреди Дутерте

Тръмп да не ми повдига темата за човешките права, предупреди Дутерте

Дутерте разкри какво ще каже на Тръмп, ако повдигне темата за човешките права

"Президентът Родриго Роа Дутерте не е диктатор, нито има диктаторски наклонности. Той се придържа към върховенството на закона и остава верен на конституцията", уверява говорителят.

Дутерте обаче публично е отправял подобни заплахи на няколко пъти. Филипинските депутати през декември одобриха удължаване на военното положение в нестабилната южна област Минданао, за да потушат заплахи, идващи от комунистически бунтовници и ислямистки бойци.

Това не е първият път, в който САЩ са показвали тревога относно Дутерте, който е известен с незачитането си на международния натиск. Дутерте беше вбесен от опасенията, изразени от администрацията на бившия американски президент Барак Обама относно поголовните убийства от страна на филипинските власти в борбата срещу наркотрафикантите и наркоразпространителите.

Настоящият американски президент Доналд Тръмп приветства Дутерте, че вършел "невероятна работа по проблема с наркотиците", но се въздържа да изрази опасения за крутите мерки по време на посещението си във Филипините през ноември миналата година.

Повече от 4000 души са били убити във войната срещу наркотрафикантите.