Американският президент Доналд Тръмп обяви, че има "чудесни отношения" с колегата си от Филипините Родриго Дутерте, описвайки първата им двустранна среща като "много успешна".

Говорейки в кулоарите на срещата на върха на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН), Тръмп добавил, че се насладил на прекараното време във Филипините и похвали Дутерте за ролята му при организирането на срещата на АСЕАН.

Срещата между двамата беше една най-очакваните по време на срещата на върха на лидерите на АСЕАН в Манила, като правозащитни организации притиснаха Тръмп да предприеме твърде линия спрямо Дутерте заради неговата кървава война срещу наркотиците, при която бяха убити хиляди хора. 

"Ние сме ваш съюзник. Ние сме важен съюзник", Дутерте уверил Тръмп, макар че в петък обяви пред руския президент Владимир Путин, че Филипините искат да купуват оръжие от Русия.

Дутерте заяви на Путин: Ще купуваме оръжия от Русия

Дутерте заяви на Путин: Ще купуваме оръжия от Русия

"Искам да изградя силни въоръжени сили"

Когато журналист попитал Тръмп дали ще повдигне въпроса за правата на човека по време на срещата между двамата, Дутерте избухнал: "Това не е прессъобщение. Това е двустранна среща." 

Говорител на правителството на Филипините по-късно заявил, че правата на човека не са били обсъждани по време на срещата между двамата държавни ръководители. 

От своя страна говорителят на Белия дом Сара Сандърс посочила, че темата е била спомената бегло

Тръмп хвали значението на суверенитета и независимостта пред АСЕАН

Тръмп хвали значението на суверенитета и независимостта пред АСЕАН

САЩ искали страните от Югоизточна Азия да не бъдат сателити на никого

По-рано американският президент подчерта, че "постигнахме голям напредък в търговията", подчертавайки, че са били подписани сделки на стойност 300 млрд. долара по време на 13-дневната му обиколка в Азия. Той обеща да направи изявление при завръщането си в САЩ относно "търговията, Северна Корея, както и много други неща".