В речта си по време на срещата на върха на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН) американският президент Доналд Тръмп подчерта значението на суверенитета и независимостта, посочвайки, че страната му иска нейните партньори в Югоизточна Азия да "контролират своите собствени съдби и да не бъдат сателити на никого".

Тръмп изтъкна, че е дошъл в региона с "послание за приятелство и партньорство" в опит да "постигна мир, да насърча сигурността и да работя с вас за постигането на истински свободен и отворен Индо-тихоокеански регион". Той добави, че САЩ са ангажирани с "централната роля на АСЕАН като регионален форум за цялостно сътрудничество".

Тръмп коментирал също така и икономическото положение в САЩ, заявявайки, че страната му "напредва наистина брилянтно по отношение на икономиката", като подчертава постиженията на фондовия пазар след избирането му и безработицата, която била на най-ниското си равнище от 17 години, както и че "компаниите се връщат обратно в САЩ".

Тези икономически придобивки, продължи той, ще са от полза и за партньорите на САЩ и американските съюзници в Югоизточна Азия, каза той пред световните лидери на форума.