Президентът на Филипините Родриго Дутерте е благодарил на Москва за нейната "своевременна помощ" във връзка с разгрома на подкрепящите ДАЕШ ("Ислямска държава") екстремисти, които овладяха град в южната част на страната в продължение на месеци, изразявайки готовността си да купува руски оръжия, съобщава "Ройтерс".

През миналия месец Дутерте обяви освобождаването на град Марауи от ислямските екстремисти след 154 дни на сражения, при които загинаха повече от 1 100 души, включително 165 войници, както и бяха разселени близо 400 хил. местни жители.

Пентагонът не бил срещу руското оръжие за Филипините

Пентагонът не бил срещу руското оръжие за Филипините

Русия е прехвърлила във Филипините пратка военни продукти

"Искам да изградя силни въоръжени сили и силна полиция, а причината е много важна за вас да знаете, че ние поглеждаме - този път купуваме оръжия от Русия", посочил Дутерте пред руския президент Владимир Путин в кулоарите на срещата на върха на Азиатско-тихоокеанския форум за икономическо сътрудничество (APEC) във Виетнам.

Филипините трябваше да купят повече от 20 хил. автомата от САЩ, но някои сенатори, притеснени от действията на Дутерте по отношение нарушаването на правата на човека и нарастващите убийства, блокираха тази покупка.

Ала Китай и Русия, чиито отношения с Филипините значително се подобриха през последните месеци, дариха общо 11 хил. автомата и камиона.

"Вашата навременна помощ за моята страна ни помогна да подменим старите оръжия и да възстановим изхабените боеприпаси и имаме нов запас", допълнил държавният глава на Филипините.

Манила и Москва подписаха военна сделка за логистиката, включително договор с държавна компания за доставката на оборудване, по време на първото посещение на руски военен министър във Филипините през миналия месец.

Филипините заделиха 125 млрд. песо (2,44 млрд. долара) за модернизиране на армията от 2018 до 2022 г.

"Ние разглеждаме хеликоптери, леко стрелково оръжие и оборудване за хуманитарна помощ и операции за подпомагане при бедствия, но все още обсъждаме подробностите", уточни филипински военен чиновник.

"Все още предпочитаме американско и западно оборудване, но те са много скъпи. Ако руското и китайското оборудване може да бъде сравнявано по качество, те могат да бъдат отлични алтернативи", допълни служителят.