Американските власти обявиха за персона нон грата генералния консул на Венецуела в Маями, съобщи Би Би Си  Дипломатката Ливия Акоста Ногуера трябва да напусне територията на САЩ до вторник.

Официално не се посочват причините за искането на американската страна, но има данни, че през 2008 г. Ногуера е участвала в подготовката на кибератака срещу САЩ, докато е работила в посолството на Венецуела в Мексико.

През декември четирима конгресмени изпратиха до държавния секретар Хилъри Клинтън писмо, в което изразиха безпокойство от дейността на венецуелската дипломатка.

Те посочиха, че в документален филм, показан по испаноезичния канал  Univision, Ногуера е обсъждала как да бъдат атакувани компютърните системи на американското правителство, заедно с дипломати от посолствата на Иран и Куба. В дискусията са участвали и студенти, които във филма са определени както екстремисти.

От показаното става ясно, че разговорите за кибератака срещу САЩ са водени докато Ливия Ногуера е работила в посолството на Венецуела в Мексико.

Конгресмените поискаха от Държавния департамент да разследва случая и ако  информацията бъде потвърдена, венецуелската дипломатка да бъде обявена за персона нон грата и да бъде приканена незабавно да напусне страната.