Администрацията на президента Джо Байдън ще обяви 200 милиона долара нова оръжейна помощ за Украйна във вторник, съобщиха американски официални лица пред Ройтерс.

Средствата са част от 6,2 милиарда долара, които са били установени след грешка в счетоводството на Пентагона, която е преоценила милиарди помощ за Украйна, казаха двама американски чиновници в понеделник.

През май Пентагонът обяви , че погрешно е определил по-висока от гарантираната стойност на американското оръжие, изпратено до Киев, когато персоналът е използвал "стойност за замяна" вместо "амортизирана стойност", за да направи таблица с боеприпаси, ракети и друго оборудване на стойност милиарди, изпратени до Украйна.

Украйна се нуждае от оръжия, които могат да бъдат доставени от запасите на САЩ за няколко дни или седмици, за да може да продължи борбата си за отблъскване на инвазията на Русия - счетоводната грешка работи в полза на Киев, защото може да бъде изпратено повече оборудване.

Започването на използването на тези открити средства е важно, тъй като те представляват последните одобрени от Конгреса 25,5 милиарда долара, които администрацията може да използва за изпращане на оръжия от американски запаси в случай на извънредна ситуация, казаха американски служители.

В момента Вашингтон работи по заявка за допълнителен бюджет, за да продължи да помага на Киев, казаха американски служители.

Очакваното обявяване във вторник за 200 милиона долара ще бъде първият транш от неочакваните 6,2 милиарда долара от одобрения преди това президентски механизъм, казаха служители.

В този пакет бяха включени артикули като оборудване за разчистване на мини, противотанкови оръжия TOW и AT4, оръжия и боеприпаси, прехващачи за противовъздушна отбрана, произведени от Lockheed Martin Corp (LMT.N) за системата Patriot, ракети с управляема система за многократно изстрелване (GMLRS). и противотанкови ракети Javelin, произведени от съвместно предприятие между Lockheed и RTX Corp (RTX.N) , заедно с друго оборудване.

Си Ен Ен: Белият дом работи по допълнително финансиране за Украйна

Си Ен Ен: Белият дом работи по допълнително финансиране за Украйна

Днес САЩ обявяват нова военна помощ за 200 млн. долара