Освобождаването на Надежда Савченко – летец от армията на Украйна, е важна част от изпълнението на ангажиментите на Русия по споразумението от Минск.  

Това заяви американският държавен секретар Джон Кери, цитиран от информационните агенции.

Припомняме, Москва размени Савченко срещу двама руснаци, заловени в Украйна – Александър  Александров и Евгений Ерофеев, уличени в подпомагане на проруските сепаратисти. Двамата бяха осъдени в Киев на 14 години  лишаване от свобода заради терористична дейност и убийство на украински военен.  

По думите на Кери, освобождаването на Савченко трябва да стане стимул за изпълняване и на останалата част от договореното в Минск.

Наред с това американската страна призовава Русия да спази и заложеното в споразумението изискване да бъдат освободени всички заложници и незаконно задържани хора.

Сред неизпълнените ангажименти е и извеждането на руските военни от Донбас.

В изявлението на Държавния департамент се цитира  споразумението, съгласно което се изисква извеждане от региона на чуждите войски, наемници и военна техника, както и пълното прекратяване на огъня, и провеждане на избори в Донбас съгласно украинските закони.

Документът предвижда и връщането на пълния контрол на украинските власти върху границата на страната.

Припомняме Русия продължава да  изпраща в източните райони на Украйна т. нар. хуманитарни конвои без съгласието на украинските власти и без санкция от страна на ОССЕ.

Руските медии съобщиха, че за Украйна е потеглил 53-ият такъв  конвой. Европейските институции и международната общност нееднократно изразяваха позиция, че подобно преминаване на украинската граница представяла нарушаване на суверенитета на страната.