Американските власти отказаха визи на делегация на турското министерство на правосъдието, съобщава CNN Turk, цитирани от "Ройтерс".

Това ще им попречи да разрешат и визовата криза между двете страни. Делегацията трябвало да пътува за Вашингтон по-късно този месец. Този ход вероятно ще задълбочи разминаването между двата съюзника в НАТО, които са ограничили издаването на визи на гражданите си.

Вашингтон прекрати издаването на визи от мисиите си в Турция, позовавайки се на опасения за безопасността на своя персонал след арестуването на двама двамата турски граждани, които са и консулски служители на САЩ.

 САЩ прекратиха временно издаването на визи  в Турция

САЩ прекратиха временно издаването на визи в Турция

Ограничението засяга туристите и бизнесмените...

През май бе арестуван преводач в консулството в южната провинция Адана, а съвсем скоро в Истанбул бе задържан и друг служител. И двамата са обвинени в връзки с неуспешния преврат миналата година. Посолството на САЩ заяви, че обвиненията са безпочвени.

Турската полиция иска да разпита и трети служител, който също е в Истанбул. Неговата съпруга и дъщеря са задържани във връзка с предполагаеми връзки с мрежата на Гюлен, но по-късно бяха освободени.

Турция е разгневена, че САЩ не желае да предаде Гюлен, който живее в Пенсилвания от 1999 г. насам. Американски представители заявяват, че властите имат нужда от достатъчно доказателства, за да могат да предприемат стъпки за екстрадирането му. Гюлен отрича всяко участие в проваления преврат.

Турция "гълчи" САЩ, поведението им било "неподходящо"

Турция "гълчи" САЩ, поведението им било "неподходящо"

"Турция не е племенна държава, ние ще отвърнем"

Турция е разгневена и от подкрепата на Вашингтон за сирийската кюрдска милиция - YPG в борбата срещу ДАЕШ (Ислямска държава). Турция разглежда YPG като продължение на Кюрдска работническа партия (ПКК).