САЩ наказаха еднакво турски и американски граждани, като преустановиха визовите услуги. Това изтъкна премиерът на Турция Бинали Йълдъръм, обвинявайки Вашингтон във взимането на емоционално и неподходящо решение срещу съюзник, съобщава "Ройтерс".

Йълдъръм настоя, че спорът трябва да бъде разрешен възможно най-скоро, но защити ареста от страна на турските власти на служител от американското консулство в Истанбул през миналата седмица, който предизвика американския ход със спирането на визите, и реципрочното отменяне на визите от турските власти в рамките на часове след действията на САЩ.

Турция привика помощник-секретаря на американското посолство

Турция привика помощник-секретаря на американското посолство

Ведомството е призовало американския представител да отменят решението си

"Турция не е племенна държава, ние ще отвърнем срещу онова, което беше сторено срещу нас", подчерта Йълдъръм пред депутати от управляващата Партия на справедливостта и развитието.

"Призоваваме САЩ да бъдат по-разумни. Разбира се, проблемът трябва да бъде разрешен възможно най-скоро", настоя той, определяйки поведението на САЩ като "неподходящо" за съюзник.

"Кого наказвате? Вие карате вашите и нашите граждани да плащат цената, това не е сериозно. Не можете да управлявате страна с емоционални решения", допълни турският премиер.

Арестът на служителя от американското консулство, обвинен в "гюленизъм", идва след месеци на напрежение, а Йълдъръм изрази ясно турските оплаквания, включително американската подкрепа за кюрдските бойци в Сирия, американския съдебен процес срещу висш турски банкер и бивш министър, както и искането на Анкара за екстрадирането на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, който живее в изгнание в САЩ.

 САЩ прекратиха временно издаването на визи  в Турция

САЩ прекратиха временно издаването на визи в Турция

Ограничението засяга туристите и бизнесмените...