Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) обяви в петък, че отлага срещата на своята комисия по ваксините и свързаните с тях биологични продукти, първоначално планирано за 15 февруари, съобщи CNN.

В САЩ препоръчаха бустерна доза от Pfizer за деца между 12 и 15 г.

В САЩ препоръчаха бустерна доза от Pfizer за деца между 12 и 15 г.

Тя ще се слага 5 месеца след втората игла

Решението е взето, тъй като "наскоро са се появили нови данни" относно искането за разрешение за спешна употреба на ваксината срещу коронавирус на Pfizer за деца на възраст под 5 години.

"Това ще даде време на агенцията да разгледа допълнителните данни, което ще позволи прозрачна обществена дискусия като част от обичайните ни научни и регулаторни процеси за ваксините срещу COVID-19. Ние ще предоставим актуална информация относно времето за срещата на консултативния комитет, след като получим допълнителни данни за трета доза в тази възрастова група от текущото клинично изпитване на компанията и имат възможност да завършат актуализирана оценка", заявиха в изявление изпълняващият длъжността комисар на FDA д-р Джанет Уудкок и д-р Питър Маркс, директор на Центъра за оценка и изследване на биологичните вещества на FDA.

В САЩ обмислят да разрешат ваксината на Pfizer и за деца под 5 г.

В САЩ обмислят да разрешат ваксината на Pfizer и за деца под 5 г.

Очаква се препаратът да бъде наличен до края на февруари

Припомняме, че в началото на февруари стана ясно, че компанията ще подадетакова искане. 

Това е очакван ход, след като през октомври миналата година FDA разреши ваксината на Pfizer/BioNTech да се прилага при деца от 5 до 11 години.