Американският президент Джо Байдън назначи специален пратеник по правата на човека за Северна Корея, съобщава "Франс прес".

С новото назначение се слага край на 6-годишна пауза, включваща целия мандат на бившето правителство на Доналд Тръмп, който се стремеше към преговори на високо ниво с Пхенян.

Позицията се поема от дипломата от кариерата Джули Търнър, която в момента ръководи отдел "Азия" на Бюрото по демокрация и права на човека в Държавния департамент на САЩ.

Позицията на ниво посланик е упълномощена от Конгреса съгласно закон от 2004 г., чиято цел е да привлече вниманието не само към сигурността, но и към опасенията за правата в Северна Корея - една от най-авторитарните страни в света.

Позицията е вакантна от януари 2017 г., когато специалният пратеник при Барак Обама - Робърт Кинг, се оттегли като част от прехода към управлението на Доналд Тръмп.

САЩ: Ще има ответна реакция, ако Северна Корея продължи с ядрените тестове

САЩ: Ще има ответна реакция, ако Северна Корея продължи с ядрените тестове

Всеки ядрен опит би бил в пълно нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН

Първият държавен секретар на Тръмп - Рекс Тилърсън, се опита да премахне поста като част от преструктуриране в корпоративен стил за консолидиране на позициите на пратениците.

Неговият наследник Майк Помпео не зае позицията, тъй като Тръмп продължи дипломация със севернокорейския лидер Ким Чен-ун, в когото дори веднъж заяви, че се е "влюбил". Двамата лидери се срещнаха три пъти, което намали напрежението, но не доведе до трайно споразумение.

Байдън, който обеща да постави нов акцент върху правата на човека, назначи човек на поста повече от две години след началото на четиригодишния си мандат.

Администрацията му предложи дипломация на по-ниско ниво със Северна Корея, която отхвърли предложенията за преговори и изстреля поредица от ракети, включително проведе тестове на междуконтинентални балистични ракети, които може да са в състояние да ударят континенталната част на САЩ.

В последния си глобален доклад за правата на човека Държавният департамент съобщава за широко разпространени злоупотреби в Северна Корея, включително за строги забрани за всякакъв признак на несъгласие, публични екзекуции и множество лагери за лишаване от свобода, в които затворниците са подложени на принудителен труд и глад.

САЩ подготвя нови санкции срещу Северна Корея

САЩ подготвя нови санкции срещу Северна Корея

Вашингтон няма лоши намерения спрямо Северна Корея и е отворен за преговори без предварителни условия