Радвам се, че е добре и се завърна. Така американският президент Доналд Тръмп коментира в "Туитър" снимките и видеото в медиите от първата поява на севернокорейския лидер Ким чен Ун след почти месец отсъствие от събития.

Припомняме, че вчера Централната телевизия на Северна Корея показа репортаж в събота, как председателят Ким Чен Ун присъства на церемонията по откриването на завода за торове Сунджон на 1 май.

Това са първите публикувани кадри от момента, в който лидерът на страната престана да се появява на публично място след заседание на Политическото бюро на Централния комитет на Корейската партия на труда на 11 април.

Жив и здрав Ким Чен Ун откри завод пред ликуващи севернокорейци с маски

Жив и здрав Ким Чен Ун откри завод пред ликуващи севернокорейци с маски

Това показа КНДР пред завода Сунджон - стотици весело скандират "Ура"

На всички заснети кадри той изглежда весел, често се усмихва, активно жестикулира и дава указания на придружаващите го членове на висшето ръководство на страната.

В края на репортажа за откриването, Централната телевизия на КНДР излъчи програми за дейността на Ким Чен Ун в миналото.

Припомняме, че здравословното състояние на Ким стана повод за спекулации, като слухове дори го обявиха за починал след усложнения от сърдечна операция.

Самият Тръмп критикува остро медиите в САЩ, като ги обвини в разпространяване на фалшиви новини за лидер, с когото "поддържал топли отношения".

Помпео: Политиката на САЩ остава същата и без Ким чен Ун

Помпео: Политиката на САЩ остава същата и без Ким чен Ун

След спекулациите около здравето на севернокорейския лидер

Той обаче даде загадъчно обяснение какво се случва с лидера.