Администрацията на Байдън пренебрегва условията за правата на човека по отношение на военната помощ за Египет, каза говорител на Държавния департамент в сряда, предоставяйки на съюзника на САЩ пълното му разпределение от 1,3 милиарда долара тази година за първи път по време на тази администрация, предава "Ройтерс".

Съобщението идва в момент, когато Вашингтон разчита в голяма степен на Кайро - дългогодишен съюзник на САЩ - да посредничи в досега неуспешните преговори между Израел и Хамас за споразумение за прекратяване на огъня за прекратяване на войната в Газа .

От 1,3 милиарда долара външно военно финансиране на САЩ, отпуснато на Египет, 320 милиона долара са предмет на условия, което означава, че поне част от тази сума е била задържана през последните години.

Държавният секретар Антъни Блинкън каза пред Конгреса в сряда, че ще се откаже от изискването за сертифициране на 225 милиона долара, свързани с нарущенията за правата на човека в Египет тази година, позовавайки се на "интереса на националната сигурност на САЩ", каза говорителят по имейл.

"Това решение е важно за напредъка на регионалния мир и конкретния и продължаващ принос на Египет към приоритетите на националната сигурност на САЩ, особено за финализиране на споразумение за прекратяване на огъня за Газа, връщане на заложниците у дома, увеличаване на хуманитарната помощ за палестинци в нужда и помощ за постигане на траен край на конфликтът Израел-Хамас", каза говорителят.

Демократът Крис Мърфи, който председателства подкомисията за Близкия изток към комисията по външни отношения на Сената, каза, че Вашингтон преди това е задържал военна помощ от Египет по причини, свързани с правата на човека, като същевременно е запазил стратегическите си отношения със страната.

"Не е тайна, че Египет си остава дълбоко репресивна автократична държава и не виждам основателна причина да пренебрегна този факт, като се откажа от тези изисквания", каза Мърфи.

Кайро остава близък регионален съюзник на Вашингтон въпреки обвиненията в широко разпространени злоупотреби при правителството на президента Абдел Фатах ал Сиси, включително изтезания и насилствени изчезвания.

Сиси отрича да има политически затворници в Египет. Той казва, че стабилността и сигурността са от първостепенно значение и властите насърчават правата, като се опитват да осигурят основни нужди като работа и жилище.

Войната в Газа, предизвикана от атаките на палестински екстремисти срещу Южен Израел на 7 октомври, увеличи зависимостта на Вашингтон от Кайро за дипломатически усилия като преговорите за прекратяване на огъня. От Египет постъпва и така необходимата хуманитарна помощ за палестинците в Газа.

Миналата година Блинкън издаде подобно освобождаване от условията за спазване на правата на човека, но задържа част от военната помощ поради неспособността на Египет да постигне "ясен и последователен напредък" по освобождаването на политическите затворници.

Тази година той определи, че Египет е положил достатъчно усилия срещу политическите затворници, за да освободи 95 милиона долара, свързани с напредъка по въпроса, каза говорителят.

Те цитираха усилията на Египет да изготви законодателство за реформиране на предварителното задържане и по-широкия наказателен кодекс, освобождаването на някои политически затворници и хода за прекратяване на забраните за пътуване и замразяването на активи, свързани с чуждестранно финансиране за неправителствени организации.

Правозащитни групи поставиха под съмнение колко ефективен би бил проектозаконът за предварителното задържане за прекратяване на злоупотребите и казват, че някои адвокати по правата на човека остават под забрана за пътуване.

Сет Биндер, директор на застъпничеството на базирания във Вашингтон Център за демокрация в Близкия изток, каза, че докато около 970 затворници са били освободени от миналия септември, най-малко 2278 египтяни са били произволно арестувани през същия период, според данни, събрани от центъра и Египет правозащитни групи.

"Няма разумна оценка, според която може да се каже, че има напредък по отношение на ситуацията с човешките права в Египет. Това остава огромна криза", каза Байндер, посочвайки десетките хиляди политически затворници, които все още се държат в страната.

Говорителят на Държавния департамент каза, че Вашингтон продължава "строг диалог с египетското правителство относно значението на конкретните подобрения в правата на човека, които са от решаващо значение за поддържането на възможно най-силното партньорство между САЩ и Египет".

Войната превърна и икономиката на Газа в руини

Войната превърна и икономиката на Газа в руини

Безработицата в окупирания Западен бряг почти се е утроила