Държавният секретар на САЩ Джон Кери отново призова Русия да съдейства за незабавно прекратяване на огъня и за осигуряване на хуманитарен достъп до бедстващите райони в Сирия заради конфликта, съобщава "Франс прес".

"Това, което Русия върши в Алепо и около него, силно затруднява поставянето на този въпрос на масата на преговорите за сериозно обсъждане", подчертал Кери, имайки предвид продължаващите повече от седмица руски въздушни удари над града в Северна Сирия в подкрепа на офанзивата на правителствените сили. 

През последната седмица Кери почти всеки ден призовава за прекратяване на руските бомбардировки, при които са загинали много жени и деца. 

Междувременно стана ясно, че Русия е предложила на САЩ план за прекратяване на огъня в Сирия, като Вашингтон го проучвал. Това обяви руският външен министър Сергей Лавров в интервю за руско издание.

"Без да разкривам особени детайли, ще отбележа, че за разлика от тези - в това число и американските колеги, които постоянно само призовават за незабавно обявяване на примирие, срещу което се обявяват преди всичко съюзниците на САЩ в региона, като настояват, че този въпрос може да бъде обсъждан само когато стане ясно, че Башар ал Асад ще си тръгне, в контактите си с Вашингтон сме предложили абсолютно конкретен план, който в момента те проучват", уточнил руският първи дипломат.

"Надявам се, че съдържащите се в него доста простички предложения няма да отнемат прекалено много време, за да бъдат разгледани от Вашингтон", отбелязал Лавров.

Руският външен министър също така е изразил удивление, че германският канцлер Ангела Меркел е подкрепила безусловно Турция за ситуацията в Сирия на фона на шантажа на Анкара във връзка с проблема с миграцията.

"Удивени сме от безусловната подкрепа за Анкара в цялата сирийска история, която прозвуча при визитата на германския канцлер Ангела Меркел", отбелязал на Лавров.