САЩ настояват Пхенян да се въздържа от по-нататъшни провокации и да започне диалог. Белият дом е готов за преговори без предварителни условия.

Това каза на редовен брифинг говорителят на Белия дом Джен Псаки, коментирайки новите изстрелвания на ракетите от Северна Корея, съобщи АП.

"Осъждаме изстрелването на балистична ракета от Северна Корея <...>. Призоваваме Пхенян да се въздържа от по-нататъшни провокации и да влезе в продължителен и съществен диалог. <...> Тези изпитания подчертават спешната необходимост от диалог и дипломация. Нашето предложение остава да се срещнем където и да е, по всяко време и без предварителни условия. <...> Оставаме готови за дипломатическо сътрудничество със Северна Корея, както и, разбира се, за тясна работа по този въпрос с нашите партньори и съюзници " - каза Джен Псаки. Тя също подчерта, че САЩ са "твърди в ангажимента си да защитават" Южна Корея и Япония.

Северна Корея във вторник сутринта изстреля балистична ракета от крайбрежната зона в североизточната част на страната, което беше осмото изпитание от този вид от началото на годината.