САЩ могат да преустановят безвизовото пътуване на гражданите на Унгария, след като американските власти са разкрили измамна схема, която е позволялава на не-унгарци да влизат на територията на САЩ под фалшиви самоличности. Това съобщават американски и унгарски медии, цитирани от "Франс прес".

"Уязвимостта" в паспортната система на страните членки на Европейския съюз доведе до "пробиви в сигурността", изтъкнали американски официални лица, цитирани в съвместна статия на американския в. "Вашингтон поуст" и унгарския сайт Direkt36.

Според документ на Департамента по вътрешната сигурност на САЩ, до който са се добрали от американското издание, около 700 не-унгарци по измамен начин са получили автентични унгарски паспорти и са добили идентичността на оригиналните притежатели на паспортите.

"Най-очевидният риск тук е, че идват хора в САЩ, които имат причина да прикриват самоличноста си", изтъква бивш служител на Департамента по вътрешна сигурност, цитиран в информацията.

Американските власти смятат, че престъпници са се сдобили с автентичните документи благодарение на разхлабените изисквавия за гражданство съгласно нов опростен процес за предоставяне на гражданство на етнически унгарци в чужбина.

След това те могат да ги продават на клиенти, които се стремят да влязат нелегално в САЩ, потенциално дори руски шпиони или ислямски терористи.

Над 1 млн. души станаха натурализирани унгарци от 2011 г. насам благодарение на ускорената система, въведена от правителството на унгарския националистически лидер Виктор Орбан, който е на власт от 2010 г.

Повечето са от страни, съседни на Унгария, където живеят около 2 млн. етнически унгарци, което е наследство от Версайската система от договори след Първата световна война, при което границите на страната бяха орязани.

Орбан, който беше преизбран за трети пореден мандат като премиер през миналия месец, отдавна ухажва етническите унгарци в чужбина, като им предостави както паспорти, така и право да гласуват по време на парламентарни избори.

Около 65 от 700-те души са влезли в САЩ по схемата за премахване на визите, която предоставя тримесечно безвизиво влизане на гражданите на 38 страни за бизнес и туристически цели.

Въпреки опитите на Департамента по вътрешна сигурност да ги открие и депортира, около 30 души от групата остават в неизвестност от миналия октомври, въпреки че сегашният брой на тези на свобода не се разкрива в информацията.

Притежателите на унгарски паспорти могат да пътуват без визи в САЩ, както и свободно в Шенгенското пространство на Европейския съюз, което включва 22 от 28-те страни членки на Общността.

Служители на Департамента за вътрешна сигурност предупредиха Унгария, че може да бъде "отстранена" от програмата за премахване на визите, ако не успее да отстрани проблема.