Специалният представител на САЩ за Венецуела Елиът Ейбрамс обяви, че подкрепата на Русия за президента на Венецуела Николас Мадуро няма да остане безнаказана.

Той призова и други страни да вземат предвид това предупреждение, а също така съобщи, че в близко бъдеще Вашингтон ще демонстрира "сериозността на своите намерения".

По-рано съветникът на президента на САЩ по националната сигурност Робърт О"Брайън заяви, че САЩ са готови да предприемат действия срещу руската държавна петролна корпорация "Роснефт", ако руснаците не променят политиката си във Венецуела.

Лавров хока САЩ за "провокациите" и опитите им за военна намеса във Венецуела

Лавров хока САЩ за "провокациите" и опитите им за военна намеса във Венецуела

Заплахите на Вашингтон срещу Венецуела имали обратен ефект

Ейбрамс не е уточнил дали става въпрос за налагане на санкции срещу руската компания, но подчерта, че американски представители вече са отбелязали "нарастващата ѝ роля" в региона.

"Когато имаме съответното обявление, ще го направим. Но това няма да стане днес", добави той.

Руският външен министър Сергей Лавров реагира на думите на Ейбрамс, като изтъкна, че "чух поредната заплаха от Вашингтон да накаже всички, които така или иначе си сътрудничат с Венецуела. Вече сме свикнали с това".

Преди година във Венецуела започнаха масови протести срещу президента Николас Мадуро. На този фон лидерът на опозицията Хуан Гуайдо се самопровъзгласи за временен държавен глава. Той беше подкрепен от САЩ, повечето страни от Европейския съюз и от други държави. От своя страна Русия, Китай, Турция и няколко други страни смятат Мадуро за легитимен президент на Венецуела.

Доналд Тръмп се срещна с Гуайдо

Доналд Тръмп се срещна с Гуайдо

САЩ се противопоставя на нелегитимната диктатура във Венецуела

В момента Гуайдо е на посещение във Вашингтон. Той проведе срещи с американския президент Доналд Тръмп и държавния секретар Майк Помпео, след което от Държавния департамент настояха, че САЩ ще "удвоят усилията си" за отстраняване на Мадуро от власт.

В сряда говорител на американската правителство заяви, че Вашингтон ще предприеме нови действия срещу Венецуела в следващите 30 дни.

По-рано Министерството на финансите на САЩ разшири списъка на санкциите срещу Венецуела, удряйки още седем граждани на страната, включително известни депутати, сред които Луис Пара, който беше избран за поста председател на венецуелския парламент вместо Гуайдо.