САЩ тайно съветвали и поддържали близки връзки с лидера на пакистанската групировка Джундула, която провела редица нападения на иранска територия, предаде Ройтерс.

Информацията е на телевизия ABC News, която цитира неназовани източници от американското и пакистанското разузнаване.

При нападенията са били убити или пленени ирански войници и представители.

Групировката е част от племенната общност балухи в богатата на енергийни ресурси провинция Балухистан, на границата с Иран.

Според ABC единствената връзка с балухи, за която САЩ признават, е сътрудничество за залавяне на членове на Ал Кайда в Пакистан.

Пред медията американски източници заявяват, че Вашингтон не финансира групировката Джундула, но от 2005 година поддържа близки връзки с лидера Абд ел Малик Реджи.

Той твърди, че лично е екзекутирал някои от иранските войници, които хората му пленили. Групировката пое отговорност за нападение през февруари, когато бяха убити най-малко 11 членове на иранската революционна гвардия в иранския град Зехедан, съобщава още ABC.

Пакистански правителствени източници съобщават, че тайната кампания срещу Иран била на обсъждана по време на срещата през февруари на вицепрезидента Дик Чайни с пакистанския президент генерал Первез Мушараф. От офиса на Чайни не са коментирали информацията.