През януари, когато президентът Буш обяви намеренията си да увеличи американските сили в Багдад, шиитските милиции се разглеждаха като основния проблем. Някои анализатори предричаха, че кървавите сблъсъци с шиитските бойци в Садр сити, североизточен Багдад, са неизбежни, пише Майкъл Гордън в Ню Йорк Таймс.

Вместо това, през първите седмици от операцията смъртоносните атентати на сунитски въоръжени групи изкристализираха като по-голяма заплаха. Специално заплахата, която представлява сунитската групировка Ал Кайда в Ирак, беше подценена, когато американските войници иззеха лаптоп от високопоставен активист на групировката, убит в края на декември.

Информацията от заловените материали показва, че ръководството на групировката разглежда сектантската война в Багдад като фокуса на своите операции, както се посочва в доклад на разузнаването, описан от американски представители.

Заради загрижеността от зачестилите бомбени атаки, особено атентатите с коли бомби, американските военни започнаха да поставят акцент, че за да се установи сигурност в иракската столица, ще трябва не само да се осигури защита на багдадските квартали, но и да се предприемат акции за премахване на тайните фабрики, където се правят бомби и за разкриване на складираното оръжие в сунитските райони в околностите.

В усилията си да стабилизира Ирак американското командване трябваше да се изправи срещу Ал Кайда в Ирак, срещу други сунитски бунтовници, срещу редица шиитски милиции, срещу престъпни елементи и, както твърди, срещу ирански агенти. Всички те, както изглежда, оперират в най-големия район - столицата Багдад, което превръща мисията там в постоянно приспособяване към противниците, променящи тактиката си.

Според американското разузнаване стратегията на иракската Ал Кайда за Багдад е преминала през няколко етапа. Смята се, че повечето членове на групировката са иракчани. Но някои командири от висок ранг са чужденци, включително Абу Аюб Масри, египтянин, който оглави групировката миналата година след смъртта на Абу Мусаб Заркауи, йорданския терорист, основал организацията.

Групировката оперира активно в преобладаващо сунитската провинция Анбар в западен Ирак. Но от дълго време тя оперира и в сунитските райони край столицата.

Според иззетите документи, през лятото и есента на 2006 година лидерите на групировката са видели възможност да засилят борбата в Багдад срещу шиитските милиции, американските войници и зараждащите се иракски сили на реда. Част от информацията за стратегията на групировката е извлечена от иззетия лаптоп, когато на пропускателен пункт в края на декември е убит един от съветниците на Масри.

Съветникът, който наред с други прякори използва Абу Хасан, е задържан през януари 2005 година от многонационалните сили, но е освободен по погрешка, тъй като по това време не е известна ролята му в местната Ал Кайда.

Както става ясно от документите и други материали, с които разузнаването разполага, първоначалната стратегия на групировката е да изтласка шиитите от западен Багдад. Като част от сектантската борба за Багдад, стратегията приканва също към нападения срещу шиитите в някои райони в близките провинции, по-конкретно южен Салахудин, западна Дияла и източен Анбар.

Но шиитските милиции, и особено Армията на Махди, отговарят със собствена офанзива и принуждават сунитските бойци да се оттеглят.

В резултат на това организацията променя тактиката си и залага повече на сунитските анклави в багдадските околности. Лидерите обикалят в предградията, за да ръководят операциите, докато активистите от по-нисък ранг действат в столицата.

Освен атентатите с коли бомби, основна тактика на групировката е да атакува доставките за американските войници и шиитските отряди.

Американски военни заявяват, че отдавна са наясно, че сигурността в Багдад не може да бъде гарантирана, без да се контролират и околните райони, но увеличаването на колите бомби превръща това в главната задача. Сунитски анклави са разположени също в оста от Юсуфия до Салман Пак, южно от столицата, и в градове като Бакуба в провинция Дияла, северно от Багдад. Наскоро американски батальон бе изпратен в Дияла заради сектантската борба и действията на иракската Ал Кайда там.

Фабриките за експлозиви са в околностите, в селските райони, в малки селища, къщи и стопанства, разположени край Багдад, поясни по този повод пред журналисти ген. Дейвид Питреъс, главнокомандващ американските сили в Ирак. По думите му силите трябва да открият и унищожат колкото е възможно повече от тях и след това да предотвратят изграждането на нови.

Въпреки че фокусът, приоритетът, разбира се, е Багдад, всеки, който е наясно със ситуацията по сигурността в Багдад, знае, че трябва да се подсигурят и околностите на Багдад, категоричен е Питреъс.

Материалът се публикува със съкращения